SREDA, 2024-04-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 33
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2010 » Oktobar » 29 » Dogodilo se na današnji dan - 29. oktobar
6:35 AM
Dogodilo se na današnji dan - 29. oktobar

Dogodilo se na današnji dan - 29. oktobar

539. p. n. e. - Persijski car Kir pokorio je Vavilon.

1321. - Umro je srpski kralj Stefan Milutin Nemanjić, koji je Srbiju učinio najmoćnijom državom na Balkanu, što je njegovom unuku Dušanu omogućilo da stvori carstvo. Na Saboru u Deževu 1282, presto mu je na osnovu sporazuma ustupio stariji brat Dragutin, koji je zadržao samo severne krajeve Srbije. Koristeći borbu dinastija Anžujaca i Paleologa, osvojio je znatan deo Makedonije, preneo prestonicu u Skoplje i nameravao da srpsku državu širi prema Egejskom moru. Bio je u neprijateljstvu s Romejom (Vizantija) do 1299, kada se oženio maloletnom romejskom princezom Simonidom. Bogati rudnici srebra donosili su mu obilna sredstva za naoružanje i držanje jake najamne vojske i omogućili da pomaže razvoj umetnosti i književnosti i zida crkve i manastire širom Srbije (Gračanica, Studenica, Banjska, Nagoričino i druge). Posle Dragutinove smrti 1316, zatvorio je njegovog sina Vladislava, štićenika Ugarske, čiju je zemlju pripojio. Pre toga je sina Stefana, koji je pokušao da mu se suprotstavi, delimično oslepeo i proterao u Carigrad.

1618. - Ser Volter Rali, engleski državnik i istraživač, pogubljen je zbog optužbe da je kovao zaveru protiv kralja Džejmsa. Pripadao je književnom pokretu engleskih ateista. Prvi je vodio engleske ekspedicije za kolonizaciju Severne Amerike, prvi je preneo kulturu krompira iz Amerike u Englesku i raširio upotrebu duvana. Zbog neuspeha jedne ekspedicije, kralj Džejms ga je osudio na zatočenje u Londonskoj kuli, a potom i na smrt. Pisao je pesme, političke i filozofske rasprave.

1897. - Rođen je Jozef Gebels, nemački političar i državnik, ministar propagande i jedan od teoretičara nacističkog režima. Bio je glavni propovednik fašizma i veliki ratni zločinac. Ostao je uz Hitlera do kraja života. Pred pad Berlina (maj 1945), izvršio je samoubistvo sa celom porodicom.

1911. - Umro je Džozef Pulicer, američki novinar mađarskog porekla. Iznošenjem upadljivih primera društvene i ekonomske nejednakosti težio je reformama i otklanjanju zloupotreba. Otuda je u SAD dobio nadimak Osnivač senzacione štampe. Osnivač je Pulicerove nagrade za dela iz oblasti američke istorije, poezije, drame, romana, muzike i novinarstva. Nagrade se dele svake godine, a ograničene su samo na američke državljane.

1923. - U Turskoj je proglašena Republika. Prvi predsednik Republike bio je Kemal Ataturk, koji je u novoj Turskoj energično suzbijao konzervativne elemente.

1929. - Došlo je do kraha njujorške berze, što je dovelo do početka velike ekonomske krize. Ova najveća i najdublja kriza trajala je do 1933. godine. Potresla je čitav kapitalistički svet i bila je najpotpuniji izraz ekonomskog bankrotstva kapitalizma i njegove krize.

1998. - Skoro četiri decenije nakon što je postao prvi Amerikanac koji je u vasioni boravio u veštačkom satelitu, Džon Glen se opet našao u svemiru. On je još aprila 1959. godine, kao potpukovnik, postao jedan od prvih sedam kosmonauta SAD, a posle Gagarina i Titova, treći u svetu. Na današnji dan, sa 77 godina, Glen je postao i najstariji čovek koji se otisnuo u svemir. Za vreme devetodnevne misije, on je učestvovao u proučavanju koje je sprovodila NASA o zdravstvenim problemima prouzrokovanim starenjem
Category: na danasnji dan | Views: 634 | Added by: admin | Tags: Dogodilo se na današnji dan - 29. o | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
«  Oktobar 2010  »
NEPOUTSRCEPESU
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz