PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2010 » Septembar » 8 » Dogodilo se na današnji dan - 8. septembar
7:43 AM
Dogodilo se na današnji dan - 8. septembar

Dogodilo se na današnji dan - 8. septembar

1331. - Srpskog velmožu Dušana Stefana Nemanjića, sina kralja Stefana Dečanskog, arhiepiskop Danilo II je na državnom saboru u gradu Svrčin (u južnom delu Kosova) u 23. godini života krunisao za kralja Srbije. Nijedan srpski kralj pre njega nije tako mlad došao na presto. Za prvog srpskog cara krunisan je 1346. u srpskoj prestonici Skoplju.

1664. - Holandski guverner Peter Stuyvesant, predao je Novi Amsterdam, glavni grad Nove Holandije, engleskoj eskadri kojom je komandovao pukovnik Ričard Nikols (Richard Nicolls). Stuyvesant se nadao da će uspeti da odoli napadu Engleza, ali, kako je bio nepopularan u svom narodu, Holanđani su odbili da se bore pod njim. Prilikom toga, grad Novi Amsterdam promenio je ime u Njujork, u čast Vojvode od Jorka.

1731. - Bački episkop Visarion Pavlović otvorio je u Novom Sadu latinsko-slovensku školu, koja je imala odlike niže realne gimnazije. Škola je dala prve naraštaje srpske građanske inteligencije u Vojvodini.

1799. - Rođen je srpski pisac, prevodilac i političar Jovan Hadžić, poznat i kao Miloš Svetić, autor Građanskog zakonika kneževine Srbije, prvi predsednik Matice srpske. Bio je protivnik Vuka Karadžića i, za razliku od njega, branio etimološki pravopisni princip i negirao fonetski. Smatrao je da književni jezik valja obogatiti slavjanoserbskim jezikom. Uređivao je "Serbski letopis" i "Golubicu", pokrenuo časopis "Ogledalo serbsko" i pisao poeziju u pseudoklasičarskom stilu. Prevodio je Homera, Horacija, Vergilija, Marcijala, Johana Volfganga Getea, Gotholda Lesinga, Fridriha Šilera, Johana Herdera.

1841. - Rođen je Antonjin Dvoržak, češki kompozitor, jedan od najznačajnijih pored Smetane. Bio je sledbenik neoromantizma i jedan od tvoraca češke nacionalne škole. Pored češkog folklora, koristio je i folklor drugih slovenskih naroda, kao i naroda Severne Amerike. Komponovao je poeme, uvertire, koncerte za klavir, za violinu... Dela: opere "Rusalka", "Jakobin", "Đavo i Kaća" (čuvena "Simfonija Novog Sveta"), orkestarska kompozicija "Slovenske igre"...

1921. - Krunisana je prva mis Amerike. Bila je to Margaret Gorman (Margaret Gorman) iz Vašingtona.

1924. - Ruskinja Aleksandra Kolontai postala je prva žena ambasador.

1941. - Počela je nemačka opsada Lenjingrada, velikog industrijskog centra i drugog po veličini grada u SSSR-u, u Drugom svetskom ratu. Opsada Lenjingrada poznata je i kao "900-dnevna opsada", iako je trajala iscrpljujuća 872 dana i dovela do smrti oko milion građana Lenjingrada, što civila, što pripadnika Crvene armije.

1952. - Objavljen je roman Ernesta Hemingeja "Starac i more".

1991. - Jugoslovenska republika Makedonija odlučila je da se otcepi od Jugoslavije.

1995. - Ministri inostranih poslova Jugoslavije, Hrvatske i sarajevske muslimanske vlade postigli su u Ženevi usmeni dogovor o podeli Bosne i Hercegovine na dva entiteta - Republiku Srpsku i Muslimansko-hrvatsku Federaciju, kao i o bazičnim ustavnim principima.

Category: na danasnji dan | Views: 546 | Added by: admin | Tags: istorijske licnosti, vazni dogadjali, Dogodilo se na današnji dan - 8. se, na danasnji dan | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz