PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
SVO voce
banane, jabuke, kruske, sljive, jagode, kivi...
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 64
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » SVE O VOCU » SVO voce [ Add new entry ]

BADEM

Badem

Badem - ili kako ga još zovu "grčki orah" je srž semena bademovog drveta. Potekao je iz Azije, a odatle je dospeo u Grčku i Rim. Postoje slatki i gorki bademi. Slatki se upotrebljavaju za kolače, torte i ostala slatka i slana jela. Gorki bademi mogu biti otrovni u velikim količinama, a u manjim količinama se koriste za likere (amareto).

Od badema se dobija ulje koje se koristi za negu kože i kose.
Bademi sadrže nezasićene masne kiseline, koje snižavaju holesterol u krvi. Pored toga sadrže veliku količinu vlaknastih materija i tako podstiču varenje i sprečavaju nastanak stomačnih oboljenja. Vitamini B grupe i E vitamin kojima je veoma bogat čine badem idealnim čuvarem srca i krvotoka. Kalcijuma ima više nego u mleku. A sadrži i kalijum i magnezijum, pa se preporučuje osobama koje ne piju mleko i ne jedu meso.

Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik pojave srčanih bolesti.

Blanširanje badema: Bademe kuvati 3 minuta u vodi, pa ih oljuštiti. Dobri su za torte od bele čokolade. Ili ih možete prepeći u tiganju bez ulja, pa upotrebiti za kolače ili posuti salatu.
Category: SVO voce | Added by: vrelo (2009-08-24)
Views: 1941 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz