PONEDELJAK, 2018-05-21
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
KOLACITORTE
slatko i dzemoviSPRAVLJANJE PICA
SPRAVLANJE ZIMNICEZA VREME PRAZNIKA
Kulinarski saveti
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » MALI KUVAR » SPRAVLANJE ZIMNICE [ Add new entry ]

KISELI KUPUS
KISELI KUPUS

Kod kišeljenja kupusa je najvažnije da odaberete dobar kupus. Nikako vam ne preporucijemo da kupite onaj tvrdi (primorski) kupus koji ćete prepoznati po tome što ima jako kompaktne glavice sa velikim žilama, i jako zelenim spoljnim listovima. Daleko je bolji kupus koji ima svetle listove, sa malim žilama i rastresitijom glavicom (mekom na stisak dlanovima i supljikavom strukturom kada se glavica preseče). Količinu odredujete zavisno od veličine bureta. Otprilike na bure od 25 litara ide kilogram soli. Dobro je da kupus kada ga kupite ostavite dan dva da "svene", pa tek onda krenete sa procedurom slaganja u bure.

Prvo odstranite sve trule ili načete gornje listove na glavicama. Tada nožem izdubite rupu oblika kupe na korenu glavice. Svaku rupu napunite solju i tad glavicu složite u bure. Kada ste stigli do kraja, preostalu so izmešajte sa hladnom vodom i prelijte preko kupusa. Bure do vrha ispunite vodom i tada pritisite kupus daščicama i teškim kamenom tako da sav bude u vodi. Zatvorite bure i ostavite na promajnom mestu, ali nikako tamo gde vam kupus može promrznuti. U koliko bure držite na terasi, u periodu mrazeva zaštitite ga tako što ćete ga obmotati starom ćebadi ili jorganima.

Par dana nakon što ste stavili kupus otvorite bure i dolijte ako je potrebno vodu, jer će kupus u međuvremenu "popiti" jedan deo vode.

Kada birate bure gledajte da ima "pipu" tj slavinu na dnu. Jer da bi vam kupus bio jednako slan, i raso bistar potrebno je da na petnaest dana pretačete raso, tj da ispustite deo rasola na donju slavinu na buretu a zatim ga vratite u bure na gornji otvor. Učinite to bar tri puta u toku kišeljenja.
Ako želite da vam raso ima lepu roze boju ubacite u startu u bure dve tri glavice crvenog kupusa.
Temperatura prostorije u kojoj držite bure ne bi trebala da pada ispod 2 stepena niti da bude veca od 8 stepeni.

Category: SPRAVLANJE ZIMNICE | Added by: vrelo (2009-08-24)
Views: 915 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz