CETVRTAK, 2018-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
LEKOVITE BILJKE
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » ALTERNATIVNA MEDICINA » LEKOVITE BILJKE [ Add new entry ]

BADEM
Badem potiče iz Kine a uzgaja se već pet hiljada godina. Pripada grupi jezgrastog voća bliskom po srodstvu sa kajsije, breskve, višnje i šljive. Postoje dve glavne sorte badema: slatki (Prunus amыgdalis dulcis) i gorki (Prunus amыgdalis amara). Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobijanje bademovog maslaca, bademovog ulja ili bademovog mleka. 

Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se kultivira i prerađuje radi dobijanja esencijalnog bademovog ulja. Bademi predstavljaju bogatu riznicu retkih minerala (bakar, mangan, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe i kalcijum), a odličan je izvor vitamina E i B kompleksa, pa bi bilo vrlo korisno da nam se na meniju nalazi svakoga dana. Njegova je lekovitost takođe dokazana: časopis "Circulation" Američkog udruženja za srce objavio je kliničku studiju o značajnom redukovanju nivoa holesterola u osoba koje konzumiraju bademe. Bademi vole i vaše srce - svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti, potvrđeno je u još pet velikih epidemioloških studija.

 Nedavno se, pak, u stručnim radovima pisalo o aktivnosti badema u smislu prevencije raka debelog creva, dok je istraživanje objavljeno u časopisu "International Journal of Obesitы and related Metabolic Disorders" utvrdio da niskokalorična dijeta obogaćena bademima utiče na efikasniji gubitak težine. Badem je bogat magnezijumom, koji je važan za opuštanje arterija i bolji protok kiseonika i nutrijenata u organizmu (nedostatak magnezijuma utiče na povećani rizik od srčanog udara i oštećenje srca zbog slobodnih radikala). Budući da obiluju kalcijumom, bademi su za osobe koje su alergične na mleko i mlečne proizvode ili koje ih ne smeju konzumirati, izvor ovog minerala vrlo važnog za održavanje i očuvanje kostiju. Zbog tih svojstava i zbog sadržaja folne kiseline preporučuju se i u trudnoći.
Category: LEKOVITE BILJKE | Added by: admin (2010-03-03)
Views: 2706 | Tags: lekovitost, lecenje biljem, medicina, badem | Rating: 4.5/2
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz