PONEDELJAK, 2018-05-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
LepotaZdrav zivot
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 13
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » LEPOTA I ZDRAVLJE » Zdrav zivot [ Add new entry ]

Pušenje ubrzava multiple sklerozu
Multipla skleroza (MS) brže napreduje kod obolelih koji puše, pokazala je nova američka studija, obavljena u Školi za javno zdravlje pri Univerzitetu Harvard. Vođa istraživanja dr Alberto Askerio i njegov tim su utvrdili, osim toga, da se kod pušača češće javlja progresivna forma bolesti - kod koje se simptomi stalno pogoršavaju, za razliku od oblika bolesti kod kojeg postoje remisije i ponovno vraćanje. "Najgori efekti konstatovani su kod aktivnih pušača, što je na neki način dobra vest jer nagoveštava da bi prestanak pušenja mogao da bude od pomoći", napominje dr Askerio.

I ranije se znalo da su pušači pod većim rizikom obolevanja od MS-a, ali su istraživanja da li pušenje utiče na razvoj bolesti davala protivrečne rezultate.

Bostonski tim je nešto više od tri godine pratio 891 obolelog od MS-a, od kojih su 17,5 odsto bili aktivni pušači. Tokom tog perioda kod 72 ispitanika je došlo do prelaska bolesti u težu fazu, i to: kod 20 od 154 pušača, 20 od 237 bivših pušača i 32 od 500 ispitanika koji nikad nisu pušili.

Zaključak je da su pušači bili izloženi 2,4 puta većem riziku od nepušača da im se bolest u trogodišnjem periodu pogorša.

I na samom početku istraživanja kod pušača je bio izrazitiji stepen invalidnosti, bolest je imala težu formu i atrofije mozga su bile veće, a tokom tri godine ti simptomi su se brže pogoršavali nego kod nepušača.

Dr Askerio ističe da još nije jasno kako pušenje može da pogorša MS. Ono je dosad dovođeno u vezu samo sa reumatoidnim artritisom, ali ne i sa drugim autoimunim oboljenjima. Jedno od objašnjenja bi bilo da pušenje možda slabi imunološki sistem ili ima toksičko dejstvo na nervni sistem.

Mada bi uzročno-posledičnu vezu između pušenja i MS-a još trebalo dokazivati, dr Askerio napominje da bi oboleli ipak trebalo da razmisle o ostavljanju cigerata kao sredstvu ne samo da izbegnu bolesti koje su dokazano posledica pušenja, već i napredovanje multiple skleroze.

Dosad, inače, nije bilo nijednog rizičnog faktora za pogoršanje MS-a za koji bi bilo dokazano da pacijenti na njega mogu da utiču.
Category: Zdrav zivot | Added by: admin (2010-02-28)
Views: 495 | Tags: sklerozu, cigarete, Pušenje ubrzava, pusaci, duvanski dim, multiple | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz