PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
LepotaZdrav zivot
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 13
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » LEPOTA I ZDRAVLJE » Zdrav zivot [ Add new entry ]

SADRZAJ JEDNE VIRSLE

Ukoliko ste se ikada pitali šta tačno jedete kada naručite hot-dog, odgovor je prilično jednostavan. Ukratko, radi se svinjskim ostacima pomešanim sa kombinacijom pilećih ili ćurećih iznutrica koje se zatim istiskuju kroz metalne rešetke i polivaju vodom, prenosi "Daily Mail".

U tu smesu se onda dodaju ukusi i boje, a nakon toga se mešavina pakuje u plastične omote, kuva, hladi i stavlja u prodaju. Za mnoge, radi se o prilično gadljivom procesu proizvodnje jedne od, zbog niske cene, najprodavanijih namirnica današnjice.

Poreklom iz Frankfurta, viršla je do danas doživela mnoge mutacije, a američkom tržištu je prvi put predstavljena sredinom 19. veka. Mnogi lekari ne savetuju konzumaciju viršli zbog njenih mnogih opasnosti po zdravlje, kao što su, recimo, zloćudni rak creva.

Meso


 Tradicionalne viršle se prave se od svinjskih ostataka, šunke i slanine koja se prilikom klanja odstranjuje kao višak. U tu smesu se dodaje piletina ili ćuretina, aroma te boje. Većina viršli namenjenih za veleprodaju se ravi upravo na ovaj način, dok se tek mali procenat obrađuje mnogo kvalitetnije i zdravije.

Voda

Voda koju sadrži viršla se dodaje da bi se stvorila prava čvrstina, odnosno, da bi se sprečilo njihovo prevremeno raspadanje. Ona je pomešana sa mešavinom mesa koja se nakon spajanja sa vodom, istiskuje kao kompaktna celina i kuva.

Skrob

Sve viršle, od onih najjeftinijih pa do luksuznijih, su prepune skroba. Obično je to krompirov ili pšenični skrob koji se meša sa solju da bi viršle dobile bolji volumen i već prepoznatljivi ukus.

So

Viršle sadrže 2 posto soli, što znači da su u klasi "visokoslanih" proizvoda. Takođe, to znači da će vam se njihovom konzumacijom povećati rizik od visokog krvnog pritiska, infarkta i srčanih bolesti.

E250 - Natrijev nitrat

Unos procesuiranog mesa povećava rizik od raka creva, a najveći krivac za to je upravo natrijev nitrat. On se dodaje u viršle da se ne bi pokvarile. Konzumacijom samo jedne i po viršle dnevno, rizik od raka creva se povećava za čak 20 posto.

E451 - Kalijum i kalcijum trifosfati


Oni pomažu u održavanju čvrste teksture viršle i sprečavaju njeno kiseljenje. E451 se takođe koristi u deterdžentima kao omekšivač vode, a dodaje se i u antifriz. Ipak, njegova konzumacija, navodno, nema nikakvih nuspojava.

E452 - Polifosfati

Još jedan uobičajeni dodatak hrani. E452 je zapravo stabilizator koji takođe pomaže u održavanju teksture viršle, a sprečava i njeno raspadanje pri kuvanju. Nije opasan po zdravlje.

E301 - Natrijev askorbat

Vrsta vitamina C, koja deluje kao antioksidans i regulator kiselosti. Takođe, sprečava meso da izgubi svoju boju pri kuvanju. Kao sastojak u viršlama ne izaziva probleme, ali u većim dozama uzrokuje iritaciju kože.

E120 - Karmin

Radi se o boji koja može da se pronađe u jogurtima, ružu za usne ili glazurama. Može da izazove alergijske reakcije, a kod nekih ljudi i anafilaktički šok.

E160c - Ekstrakt paprike


Još jedna boja za hranu na prirodnoj bazi. Dobija se mešanjem sušenih mahuna u indijskih crvenih papričica. Najčešće se može pronaći u sirevima, gustim sokovima, čipsevima i nekim slatkišima.

I konačno...

Čak i kada kupujete najkvalitetnije i najprirodnije viršle, niste sigurni - naime, u Americi se čak 80-toro dece godišnje uguši viršlama.

Category: Zdrav zivot | Added by: admin (2012-07-31)
Views: 544 | Tags: sadrzaj, virsla, JEDNE VIRSLE, hrana, SASTAV, Zdravlje | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz