PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
LepotaZdrav zivot
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 13
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » LEPOTA I ZDRAVLJE » Zdrav zivot [ Add new entry ]

Šetnja leči bolje i od insulina?

Dobro izbalansirana ishrana i redovna fizička aktivnost pomažu da se dijabetes drži pod kontrolom. Kada se nivo šećera u krvi ne održava, bolest "divlja" i oštećuje sve organe.Stalno testiranje i savetovališta više pomažu dijabetičarima da održavaju najbolje moguće zdravstveno stanje nego same terapije, zaključak je velike britanske studije. Pogotovo se to odnosi na savete o ishrani, fizičkoj aktivnosti i načinu života.

Studija je proučavala tri velike grupe pacijenata, od kojih je jedna dobijala samo redovnu terapiju, dok su preostale dve imale i dodatnu pomoć lekarskih timova u savetovalištima. Jednoj od dve grupe davani su samo saveti o ishrani, dok je druga dobijala i prilagođene programe fizičke aktivnosti. Istraživače nije iznenadilo kada su najbolje rezultate postigli u trećoj grupi, onoj koja je dobila "kompletan tretman". Ishrana i fizička aktivnost dali su najbolje i najstabilnije rezultate.

Za dijabetičare, to je podatak "koji život znači", jer njihova bolest, kada nije pod kontrolom, "divlja" i po celom organizmu uništava sve organe i tkiva. Stabilni rezultati znače više zdravlja, odnosno odgađanje raznih oboljenja koja prate šećernu bolest.

Rezultati studije značajni su i za države i vlade, jer je dijabetes pandemija koja se podmuklo širi, umnožava dane bolovanja, bolničkog lečenja, i terapija koje mnogo koštaju. Na svetu je već između 300 i 350 miliona obolelih, procenjuje se da će do 2030. godine njihov broj narasti na 440 do 700 miliona ljudi.

U tome je vrlo mali i sve manji procenat, manje od 10 odsto, dijabetesa tipa 1, koji je u osnovi genetska, autoimuna bolest. Sve veću pošast predstavlja dijabetes tipa 2, koji se stiče, kako istraživanja pokazuju, najpre rđavom ishranom i životnim navikama. Taj dijabetes se širi kao pandemija, neki stručnjaci su to nazvali i "revolucijom" bolesti koja se, barem zasad, najviše sveti bogatima.

Jedna međunarodna studija, rađena u Danskoj, Holandiji i SAD, pokazala je da programe koji se tiču navika u ishrani i fizičke aktivnosti mogu uspešno da svojim pacijentima prenesu i lekari primarne zdravstvene zaštite (opšte prakse ili porodični lekari, u zavisnosti od zdravstvenog sistema), kao i specijalisti.

Poboljšanja koja se tako stiču ne odnose se samo na kontrolu i stabilnost šećera, već i smanjeni rizik od kardiovaskularnih problema, pogotovo naslaga masnoća i krvnog pritiska.

Druga, američka studija, koja je kontrolisala količinu i raspored masnog tkiva dokazala je da dijabetes nije toliko povezan sa gojaznošću, u stvari, lako mogu da ga dobiju i vitki ljudi, koliko sa vrstom masnih naslaga.

Salo oko trbuha, koje je već "optuženo" za povezanost sa srčanim tegobama, pokazalo se kao faktor rizika i za dijabetes. Iz nekog razloga, te masne naslage remete metabolizam, čiji je poremećaj u osnovi šećerne bolesti.
Category: Zdrav zivot | Added by: admin (2012-04-20)
Views: 426 | Tags: dijabestes, bolest, lecenje, secerna bolest, Šetnja leči bolje i od insulina? | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz