PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
LepotaZdrav zivot
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 2
Gost: 2
Clanovi: 0
Home » Articles » LEPOTA I ZDRAVLJE » Zdrav zivot [ Add new entry ]

Sladoledom protiv stresa
Želite da budete srećni? Jedite sladoled! Ovo nije šala, već preporuka britanskih stručnjaka. Oni su tokom istraživanja došli do zaključka da ova hladna poslastica pruža isti užitak moždanim centrima kao i dobitak novca ili slušanje omiljene muzike. Dovoljna je samo jedna kašičica sladoleda da izazove reakciju u zonama sreće u mozgu. Ali to nije sve. Sladoled je dobar zbog još mnogih stvari. Sladoled ne goji, prirodan je i bogat mineralima i vitaminima. Nutritivna vrednost sladoleda je velika jer 100 g ima oko 200 kalorija. U proizvodnji se uglavnom koriste obrano mleko u prahu i boje prirodnog porekla. 

Mlečni proizvodi bogati kalcijumom smanjuju jo-jo efekat, tj. povratak izgubljenih kilograma nakon prestanka dijete. 

Istraživanja su pokazala da takva hrana može da spreči povratak težine i za 50 posto. Danas se skoro e vrste sladoleda prave od kvalitetne slatke pavlake, pa preko nje telo dobija i kalcijum, posebno dragocen za kosti. Zato je sladoled važan i za osobe koje ne vole da piju mleko i ne jedu fermentisane mlečne proizvode.

Nedavna istraživanja su pokazale da kalcijum ne štiti samo zdravlje kostiju nego i smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva. Oni koji su na dan uzimali 700 mg kalcijuma i više imali su znatno manji rizik od razvoja raka od onih koji su uzimali samo 400 mg.
Dobar i kad ste na dijeti

Oko 83 odsto nutricionista, prema jednoj studiji, smatra da "zabavne" poslastice kao što je sladoled mogu biti od pomoći tokom držanja dijete. Ako je ishrana dosadna i jednolična, pa makar bila i zdrava, ljudi će lakše odustati od nje nego ako jelovnik ponekad obogate što raznovrsnijim jelima i ukusima. 

Žene koje jedu punomasne mlečne proizvode imaju manji rizik od neplodnosti, utvrdili su stručnjaci. Zato preporučuju ženama da jedu sladoled barem dvaput nedeljno, piše "Blic".

Istraživanja su pokazala i da žene opsednute kontrolisanjem težine, koje konzumiraju isključivo proizvode od obranog mleka, za 80 odsto povećavaju rizik za neplodnost. 

Stručnjaci za ishranu smatraju da punomasni mlečni proizvodi najverovatnije sadrže hemijske spojeve koji pojačavaju funkcionisanje jajnika i tako pozitivno utiču na plodnost žena. Osim što je dobar za telo, sladoled osvežava i duh. 

Najveća zamerka sladoledu je dodavanje veštačkih boja i aroma. Ali ukusnu poslasticu možete da napravite i kod kuće dodajući prave ukuse čokolade, vanile ili pojedinog voća. 
Category: Zdrav zivot | Added by: admin (2010-03-01)
Views: 883 | Tags: preporuka, lek, istrazivanje, zanimljivo, sladoled | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz