PONEDELJAK, 2018-04-23
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
LepotaZdrav zivot
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 13
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » LEPOTA I ZDRAVLJE » Zdrav zivot [ Add new entry ]

Voda je izvor zivota

Voda pokreće sve metaboličke procese u organizmu, obezbeđuje rad bubrega, eliminiše toksine, poboljšava varenje, održava telesnu temperaturu i termoregulaciju organizma

 vodAa je zdrava


Nedostatak vode uzrokuje umor, vrtoglavice, glavobolje

Opšte je poznato blagotvorno dejstvo vode na ljudski organizam i zdravlje. Čak 70% našeg tela sastoji se od ove dragocene tečnosti, pa je pravilan i odvoljan unos preduslov za pravilno funkcionisanje organizma i telesnih funkcija, što je još izraženije leti, na visokim temperaturama.

Vodu, kažu stručnjaci, treba piti i pre nego što osetimo žeđ, jer čak i lakša dehidarcija usporava organizam za čak 3%. Žeđ je za zdrave osobe signal da organizmu fali tečnosti, a od toga koliko je unosimo zavise mnogi fiziološki mehanizmi koji vodu raspoređuju u telu.

Voda pokreće sve metaboličke procese u organizmu, obezbeđuje rd bubrega, eliminiše toksine, poboljšava proces varenja, apsorbuje korisne materije iz hrane, održava telesnu temperaturu i termoregulaciju organizma.

Ukoliko ne pijemo dovoljno vode, istraživanja pokazuju da nam se smanjuje količina sive materije u mozgu, što dovodi do otežanog razmišljanja i loše koncentracije. Dehidracija utiče i na veličinu mozga, pa tako samo 90 minuta normlanog znojenja smanjuje mozak kao jedna godina starenja. A samo jedna čaša vode vraća ga u "normalno” stanje.

Istraživanja pokazuju da vodu ne može da zameni nijedna druga vrsta tečnosti. Osobe koje piju voćne napitke, naročito gazirana pića i zaslađene sokove mogu biti hronično dehidrirani, čak i ako unose po nekoliko litara te tečnosti dnevno. Ljudi koji ne unose dovoljnu količinu vode uglavnom su gojazni, jer mehanizam zadužen za žeđ vremenom slabi, pa se ta potreba manifestuje kao glad. Samo jedna čaša vode gasi večernju glad u skoro sto posto slučajeva.

Nedostatak vode uzrokuje umor, vrtoglavice, glavobolje, a redovno uzimanje adkevatne količine vode smanjuje migrenu u čak 80% slučajeva.

Ukoliko nam se nivo vode u organizmu smanji za samo 2%, može se dogoditi da smo rasejani, ne možemo da pamtimo, imamo teškoće sa osnovnim matematičkim operacijama i probleme prilikom čitanja sa paipra ili kompjuterskog ekrana.

Pet čaša vode dnevno smanjuju šansu da obolite od raka debelog creva za čak 45%, raka dojke za čak 79%, kancera mokraćne bešike za 50%, ali je u letnjim mesecima šest do osam čaša vode dnevno minimum.

Mališani do desete godine trebalo bi da piju litar vode dnevno, a ukoliko pijete flaširanu vodu vodite računa o sastavu minerala i nije loše da povremeno promenite proizvođača, kao i da ponekad popijete i poneku čašu vode iz česme.

Category: Zdrav zivot | Added by: admin (2010-07-27) | Author: jsj
Views: 1074 | Tags: voda, izvor zivota, lekovita voda | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz