NEDELJA, 2018-09-23
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
LepotaZdrav zivot
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » LEPOTA I ZDRAVLJE » Zdrav zivot [ Add new entry ]

Zdrav zivot najbolje namirnice u borbi protiv raka

Promenite režim ishrane i smanjite rizik od pojave ove opake bolesti. Pogledajte koje namirnice predstavljaju ubice raka, piše Men'sHealth.rs

ZAČINITE HRANU
Kečap nije jedini sastojak, koji uspešno deluje u borbi protiv raka. Vasabi i ren takođe mogu da zaustave nastanak tumora. Kada su naučnici sa Državnog Univerziteta u Mičigenu primenjivali ekstrakte oba korena na nekoliko tumora, rezultati su pokazali da se rast ćelija raka umanjio za 70 procenata. Vasabi i ren pripadaju porodici povrća, koje sadrže sumporna jedinjenja koja se identifikuju kao ubice raka.

PILEĆA DŽIGERICA I BOBIČASTO VOĆE
Svakog časa, vaše telo reprodukuje 6 milijardi ćelija, stvarajući kopije vašeg DNK. Ali ukoliko ne konzumirate dovoljno folata - a B vitamin pomaže izgradnji ovih ćelija - vaše telo može da proizvede iregularne ćelije DNK, koje mogu da budu uzrok karcinoma, kaže nutricionista dr Ann Yelmokas McDermott .

Nezgodno je što se do folata teško dolazi. Najbolji izvor folata se nalazi u pilećoj džigerici, koju nažalost većina muškaraca ne jede dovoljno. Drugi način da unesete dovoljnu količinu folata jeste da jedete bobičasto voće – ono sadrže i antioksidante, koji pomažu u borbi protiv raka budući da neutrališu slobodne radikale DNK.

Konzumiranje bobičastog voća ima još jedan benefit, budući da fruktoza, šećer koji se nalazi uopšte u voću, pomaže da se lakše oporavite od mamurluka, jer ubrzava metabolizaciju alkohola za 25 procenata.

KROMPIR, ŠARGAREPA, DINJA
Mutiranje mladeža je zastrašujuće, ali hrana može da vam pomogne sa obzirom na to da su naučnici iz Nacionalnog centra za tumore utvrdili da ljudi sa visokim unosom karotenoida - pigmenata, koji su nalaze u biljkama, smanjuju rizik za nastanak kancera 6 puta, od onih koji karotenoide manje uzimaju.

"Beta karoten je takođe i interni zaštitnik od sunca", kaže dr Regina Goralszyk. Izvore beta karotena možete pronaći u krompiru, pa pojedite dva krompira preventivno svake nedelje.

Ostali izvori su šargarepa i dinja.

LUBENICA
Voda je veliki borac protiv ove opake bolesti. Naravno, najviše vode možete pronaći u lubenici, koja sadrži 92 procenta vode, a preostalih 8 procenata čini likopen, sastojak koji štiti vaše srce, prostatu i kožu. Jedna kriška lubenice od 1 inča odnosno 2, 54 cm sadrži onoliko likopena koliko i četiti paradajza srednje veličine.

BELI LUK I CRVENO VINO
Postoji razlog zašto muškarci iz zapadne Evrope ređe oboljevaju od raka prostate. Nova istraživanja pokazuju da pojedini sastojci mediteranske ishrane imaju anti-kancerogena svojstva. Na primer, nedavna studija koja je objavljena u Journal of the National Cancert Institute pokazala je da su muškarci koji su dnevno jeli više od 10 grama belog luka smanjili rizik od nastanka raka prostate za 50 procenata, u odnosu na one koji su jeli manje od 2 grama belog luka.

Prema studiji sa Centra za tumore u Univerzitetu u Teksasu, crno grožđe sadrži antioksidante koji su takođe značajni u borbi protiv raka prostate, tako da naučnici preporučuju da dnevno popijete jednu ili dve čaše crvenog vina. Nemojte preterivati, jer prevelika konzumacija ovog napitka od grožđa može neutralisati sve benefite.

Category: Zdrav zivot | Added by: admin (2014-09-27)
Views: 194 | Tags: najbolje namirnice, u borbi protiv raka, zdrav zivot | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz