SREDA, 2018-05-23
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
Ljubavni savetiSeks saveti
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 13
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » LJUBAV I SEKS » Ljubavni saveti [ Add new entry ]

Rana trudnoca i ispitivanje
Rana trudnoca i ispitivanje

Već neko vreme ste sa partnerom (partnerkom) i rešili ste: želite dete - hoćete bebu. Tu uvek postoji strah majke: hoće li sve biti u redu sa mojom bebom? Taj strah je češći kod žena, ali nisu imuni ni muškarci - i oni, naravno, žele da im dete bude zdravo i pravo. Nekada se smatralo da se rizik od rađanja deteta sa problemima koji su rezultat genetske greške češći ukoliko se radi o starijoj trudnici; nažalost, sve je više mladih majki koje rode dete sa, recimo, Daunovim sindromom. Šta učiniti? Kako da budete sigurni da će vaša beba biti zdrava?

 

U principu, trudnicama visokog rizika savetovala se horiocenteza ili amniocenteza. To su prenatalne analize pri kojima se punkcijom kroz prednji trbušni zid uzima uzorak resica posteljice ili plodove vode, pa se iz fetalnih ćelija radi analiza hromozoma. Problem sa ovim metodom je što je invazivan i što može da dovede do spontanog pobačaja (šanse su jedan prema sto). Po našim zakonima, ginekolog je obavezan da svaku trudnicu stariju od 35 godina uputi u genetsko savetovalište kako bi se informisala o amniocentezi, o prednostima i manama postupka. Odluku, naravno, donosi sama trudnica.

 

Srećom, pronađen je još jedan metod, neinvazivan, kojim možete saznati da li bi, uprkos rizicima, trebalo da uradite amniocentezu, ili za tim ipak nema potrebe. Ovaj metod zasniva se na specifičnim produktima fetusa i posteljice koji se mogu izolovati iz periferne krvi majke. Između 11. i 13. nedelje trudnoće gleda se vratni nabor ploda, a potom se trudnici vadi krv za analizu određenih fetoplacentarnih materija.

 

Genetska obrada radi se individualno, sa korekcijama prema specifičnim rizicima trudnice (dijabetes, pušenje, gojaznost, vantelesna oplodnja, blizanačka trudnoća...) i prema ultrazvučnim parametrima ploda. Tek ukoliko je nalaz veoma loš i pokazuje veliki rizik da trudnica nosi dete sa poremećajem razvoja, savetuje se amniocenteza, i to bez obzira na godine trudnice.

 

Prednost ovog metoda je što je neinvazivan, brz, jednostavan, ne šteti ni majci ni detetu, a nije ni skup. Tako možete da saznate ono što svi roditelji žele da znaju - da li ćete dobiti zdravo dete.

Category: Ljubavni saveti | Added by: admin (2010-02-28)
Views: 697 | Tags: buducnost, porodica, rana, trudnoca, dete, neizvenost | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz