CETVRTAK, 2018-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
Ljubavni savetiSeks saveti
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » LJUBAV I SEKS » Seks saveti [ Add new entry ]

Najbolji seks je siguran seks

Najbolji seks je siguran seks

Postoje brojna kontraceptivna sredstva koja ne samo da štite od trudnoće, već povoljno utiču na zdravlje žene. Koje odabrati?

Prema rečima dr Aleksandre Kostić, specijaliste ginekologije i akušerstva, idealno kontraceptivno sredstvo mora da bude efikasno, neškodljivo, jeftino, jednostavno za korišćenje i da ne remeti sam čin seksualnog odnosa.

"Izbor kontraceptivnog sredstva je individualan i zavisi od godina, zdravstvenog stanja, životnih navika i učestalosti seksualnih odnosa. U izboru treba da učestvuju oba partnera, a najbolje je odluku doneti posle savetovanja sa ginekologom".


Kondom

Kada se pravilno koristi, efikasnost kondoma je 93 odsto. Mladima se najčešće savetuje upotreba kondoma i kontraceptivne pilule.

Prednosti: jedini metod koji štiti od polno prenosivih bolesti uklju­čujući i HIV.


Mane: povremeno puca, a takođe može i da spadne tokom seksualnog odnosa ili može da budu "oslabljen” ukoliko dođe u kontakt s kremama za sunčanje ili lubrikantima koji nisu napravljeni na bazi vode. Ukoliko se ovo desi tokom odnosa, a nije istovremeno korišćen i neki pouzdaniji metod kontracepcije, kao što je pilula, trebalo bi razmotriti upotrebu pilule za jutro posle.Kontraceptivna pilula

Najsigurniji je metod kontracepcije jer je efikasnost pilule 99,97 odsto. Sadrži kombinaciju hormona estrogena i progestina koji sprečavaju nastanak ovulacije. Prepisuje je ginekolog nakon detaljnog pregleda i isključivanja kontraindikacija.

Postoje dve vrste pilulatradicionalna: 21/7 gde se 21 dan koristi pilula, a zatim sledi pauza od sedam dana, i pilula 24/4 koje se koriste bez pauze, a sadrže 24 aktivne i četiri placebo pilule.


Prednosti: mogu da ih koriste i veoma mlade devojke, a gornja starosna granica je individualna. Pružaju i dodatne "nekontraceptivne” koristi: regulišu menstruacioni ciklus, umanjuju bolnost, obilnost i dužinu trajanja menstruacije, ublažavaju PMS i probleme sa masnom kožom i kosom, smanjuju rizik od zapaljenja unutrašnjih ginekoloških organa, popravljaju simptome endometrioze i policistišnog sindroma ovarijuma, pružaju zaštitu od nastanka karcinoma jajnika i karcinoma endometrijuma...


Mane: u početku mogu da se jave neželjeni efekti koji prolaze tokom prvih meseci korišćenja. To su vanredno krvarenje, glavobolja i napetost u dojkama. Veoma retko pilula može da bude i uzrok tromboze, ali nastanak ovog neželjenog efekta zavisi od porodične opterećenosti, godina starosti korisnice pilule i telesne težine. Rizik od tromboze se povećava ako je istovremeno postoji više faktora rizika.


Pilule za sprečavanje trudnoće prvi put su se pojavile pre pedeset godina u Americi.


Flasteri

Mali kvadratni flaster impregniran hormonima, estrogenom i progestinom, efikasan je u 99 odsto slučajeva. Lepi se na kožu zadnjice, stomaka ili gornjeg dela tela, izbegavajući predeo dojki. Zamenjuje se jedanput nedeljno tokom tri nedelje. Četvrte nedelje se ne koristi.

Prednosti: ne postoji obaveza svakodnevnog korišćenja, kao što je slučaj sa pilulom. Samo se zalepi i stoji onoliko koliko je propisano.


Mane: vanredna krvarenja, iritacije kože, glavobolja, napetost u dojkama. Tegobe prolaze posle 12 nedelja korišćenja.


Hormonska spirala

Sadrži hormon progestin koji se u veoma malim količinama oslobađa u šupljinu materice i sprečava da dođe do trudnoće. Ginekologu je potrebno manje od pet minuta da postavi spiralu u šupljinu materice, gde može da deluje do pet godina. EFIKASNIST  je 99,9 odsto.

Prednosti: dugotrajna i efikasna zaštita, a nakon uklanjanja plodnost se brzo vraća. Sa spiralom su menstruacije oskudnije, kraće traju i manje su bolne. Pruža i zaštitu od pelvičnih infekcija i karcinoma endometrijuma. Spirala se koristi i za terapiju obilnih i dugotrajnih menstrualnih krvarenja.


Mane: ciklusi mogu da budu neredovni sa krvarenjem između ciklusa, a postoji i mogućnost privremenog izostanka menstruacije. Ne bi trebalo da je koriste žene koje nisu rađale.


Pilula za dan posle

Ukoliko devojka ima nezaštićen odnos ili je kontraceptivni metod zatajio, kao mogućnost postoji urgentna kontracepcija. Ona je osmišljena kao rezervni metod, a nikako kao redovna kontracepcija.

Prednost: pilula za jutro posle može da se uzme u roku od 72 sata, odnosno tri dana od nezaštićenog odnosa. Pilula uzeta u ovom roku smanjuje mogućnost trudnoće za najmanje 75 odsto.


MANE: mogućnost privremenog poremećaja ciklusa, glavobolja, napetost u dojkama.

Dijafragma

Kapa ili dijafragma je krug sa kupolastim delom od gume ili silikona koji se postavlja unutar vagine i služi kao barijera spermi na putu ka grliću materice. Neophodno je da se koristi sa spermicidom. Međutim, na našem tržištu gotovo da je i nema i mali je broj žena koje je koriste.
Category: Seks saveti | Added by: admin (2010-07-25) | Author: mondo
Views: 850 | Tags: seks edukacija, siguran seks, najbolji seks | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz