SUBOTA, 2018-04-21
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
MISTERIJEISTORIJA
RELIGIJA
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » PUTOVANJE KROZ VREME » MISTERIJE [ Add new entry ]

Kamene kise
Na području pribojske opštine poslednjih godina s neba je palo trinaest što okruglih što elipsastih kamenica, potpuno glatkih površina. - Neobična "kiša" u proteklom periodu padala je u pribojskim selima Mažići, Kalafati, Pribojska Banja, Čelice, Kratovo i Sastavci. Uvek su se zarivali u istu stranu brda i svi su, po izgledu, između lopte i diska. 

- Neki, međutim, nalikuju i kapljicama vode, ističe arheolog Savo Derikonjić, direktor Zavičajnog muzeja u Priboju, i dodaje da će Zavodu za zaštitu prirode Srbije predložiti posebno čuvanje ovih neobičnih tvorevina. 

Meštani veruju da ove kamene kugle imaju mističnu moć. Navodno i leče, ali ih je nemoguće ukrasti ili uništiti. Onome ko pokuša da ih razbije ili okrnji, po narodnom tumačenju, sleduje prokletstvo. 
- U selu Mažići kod Priboja, meštani su pokušali da macolama razbiju meteorit. Nadali su se da u njemu ima zlata. Sprečio sam ih u tome, ali umalo, zbog seljačke pohlepe, ne izgubih glavu. 

- Jednu kamenu kuglu tešku desetak tona, koja je izronila iz obale uz put između Priboja i Bistrice, neverovatne lepote i pravilnog oblika, kao izuzetnu prirodnu atrakciju, odneli su na Šargansku osmicu. Ipak, najveći meteorit pao je kod manastira Orahovica, u Mažićima. Visok je više od dva i po metra, a težak preko 17 tona, što ga čini najvećim na prostoru Srbije - procenjuje Savo Derikonjić. 

Napominjući kako se radi o meteoritu u obliku diska, sa gornje i donje strane idealno ravnom, Derikonjić pretpostavlja da mu je oblik formiran prilikom udara užarene mase o tlo. Uveren je da ove kamene kugle imaju veze s misterijama o postanku sveta, što nauka, naravno, tek treba da objasni. 

- U Srbiji, ali i šire, najpoznatija kamena kugla je ona iz Kremana, koja je ovde pala osamdesetih godina prošlog veka. Za nju su čuveni proroci Tarabići rekli da će pasti baš ovde i spasti svet... Inače, ovakvih kugli u svetu ima ukupno devet: u Meksiku, Venecueli, SAD, Kostariki, Australiji, Nepalu i Kazahstanu. Verovali ili ne, ova pronađena u selu Kremna ubedljivo je najmističnija i najmisterioznija - otkriva Derikonjić. 

Naučni savetnik Geografskog instituta SANU dr Radovan Ršumović pretpostavlja kako kugle nisu mogle da budu stvorene radom geomorfoloških sila. I on napominje kako je zaista čudno da u današnjem veku prodora u kosmos, u njegove najsitnije komponente, nauka još nemoćno stoji pred običnim kamenim kuglama! 

- Stariji Kremanci pamte priče svojih dedova, da je ista ovakva kugla, kakva je danas u ovom znamenitom zlatiborskom selu, i za vreme Nemanjića, pre osam vekova, viđena u njihovom kraju. Tada je bio običaj da mladi bračni parovi odu do nje i dodirnu je, za sreću. Takvo verovanje očuvalo se do danas, pogotovo što ima i bolesnih koji tvrde da su ozdravili dodirnuvši kuglu - naglašava Derikonjić. 
 
Zanimljivo je da su u "Kremanskom proročanstvu" Tarabići najavili pojavu kamenih kugli, ali kao najavu totalne apokalipse i planetarne katastrofe. Po njima, to će se dogoditi zbog klimatskih promena. Izvesno je, međutim, da su tvrdili kako će spas naći samo oni koji se sudnjeg dana budu našli u podnožju tri gore: Mokre, Ocke i Jelove, koje u svojim presecima dijagonala čine selo Kremna.
Category: MISTERIJE | Added by: admin (2010-03-01)
Views: 683 | Tags: neobicne stvari, Kratovo i Sastavc, Pribojska Banja, Čelice, Kalafati, kamena kisa, Mažići, misterija, kisa | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz