PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
vesti danazanimljiva vest istrazivanje
BIOGRAFIJE POZNATIH IZ SRBIJE I SVETA
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 2
Gost: 2
Clanovi: 0
Home » Articles » Vesti- Zanimljivosti » zanimljiva vest istrazivanje [ Add new entry ]

Kod srčanog napada bez metode "usta na usta"

Nova studija je pokazala da je zdravstvena kampanja u američkoj državi Arizoni bila veoma uspešna u pridobijanju većeg broja gradjana da pruže prvu pomoć kod srčanog napada, kada su ustanovili da to mogu da urade bez veštačkog disanja usta na usta.


Proučeno je više od pet hiljada slučajeva srčanih napada tokom pet godina, od 2005. do 2009. Tokom tog vremena, država Arizona pokrenula je kampanju u kojoj je pozvala gradjane da izvode veštačko disanje pritiskom na grudi umesto uobičejenog disanja usta na usta.

Časovi su bili dostupni širom zemlje zajedno sa treningom na internetu, preneo ja Glas Amerike.

Tokom trajanja studije, broj onih koji su pružili prvu pomoć porastao je sa 28 na 40 odsto. Kao deo studije, gradjanima je postavljeno pitanje zašto nisu želeli da pruže uobičajeno veštačko disanje. Većina je odgovorila da nije želela da izvodi veštačko disanje usta na usta na nepoznatim osobama.

Istraživanje pokazuje da je pritisak na grudi isto toliko efikasan kao i pružanje pomoći usta na usta.

"Vrsta prve pomoći od strane prisutnih promenila se drastično sa oko 20 odsto ljudi koji su izvodili veštačko disanje pritiskom na grudi na 76 odsto onih koji su obavljali takav zahvat", ističu ispitivači.

Tokom kampanje, bolnice u Arizoni pratile su preživele."Velika većina onih koji su preživeli srčani napad vratila se kući u dobrom stanju – u preko 80 odsto slučajeva", kažu u bolnici.

Zvaničnici Arizone takodje kažu da se procenat pacijenata koji su preživeli srčani napad povećao. Stručnjaci navode da šanse za preživljavanje srčanog napada opadaju za 10 odsto svakog minuta bez pružanja veštačkog disanja.

Pre dve godine Američko udruženje za bolesti srca počelo je da promoviše veštačko disanje pritiskom na grudi, vrstu prve pomoći koja je predstavljena u Arizoni. U to vreme, manje od 30 odsto Amerikanaca koji su preživeli srčani napad van bolnice, primilo je bilo kakvo veštačko disanje.

Studija Sekretarijata za zdravstvo Arizone objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.
Category: zanimljiva vest istrazivanje | Added by: admin (2010-11-02)
Views: 449 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz