CETVRTAK, 2018-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
vesti danazanimljiva vest istrazivanje
BIOGRAFIJE POZNATIH IZ SRBIJE I SVETA
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » Vesti- Zanimljivosti » zanimljiva vest istrazivanje [ Add new entry ]

MIRISNE CARAPE

Koliko puta ste se osećali neprijatno, kada ste se, nakon dugih sati provedenih u cipelama, čizmama ili patikama, izuli pred nepoznatim ljudima? Spas je u mirisnim čarapama koje su izmislili i patentirali sarajevski srednjoškolci

Ideja se rodila u okviru projekta omladinskog preduzetništva - srednjoškolci su morali da smisle neki proizvod koji bi mogao da prođe na tržištu. Ideje drugih timova bile su vezane za klasičnih stvari, kao što su ramovi za slike, boce, dakle već postojeći proizvod, a učeniku Jasminu Planiću, napamet su pale mirisne čarape,prenosi radio "Dojče vele".
Njegov tim je zajednički "mozgao" kako da realizuju tu zamisao. Naime, svako može da napravi mirisnu čarapu koja će trajati samo do prvog pranja, ali kako postići da se miris zadrži bar tri meseca.

Ženski deo tima odigrao je ključnu ulogu."Uzmete vlakno, ili jednostavno, malo deblji konac, natopite ga u eterično ulje, recimo jasmin, i provlačite na debljim delovima čarape, kao što su prsti, peta i deo koji dođe na zglob noge. Na osnovu toga nam je priznat patent, jer miris vrlo koncentriranog, eteričnog ulja, sigurno se zadržava najmanje tri meseca", kaže Emina Žunić, jedna od inovatorki iz tog veselog društva nekadašnjih učenika srednje Ekonomske škole u Sarajevu.

Postoje vlakna koja mogu i mnogo duže od tri meseca, da zadrže miris eteričnog ulja, ali mi to nismo mogli realizovati sami, pa smo potražili pomoć domaće firme 'Ključ', sa kojom ćemo krenuti u dalju saradnju i moguću proizvodnju mirisnih čarapa. Samo smo čekali potvrdu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, koju smo, eto, tek sada u januaru i dobili", kaže mlada inovatorka koja je danas diplomac Ekonomskog fakulteta.

U Italiji već postoji proizvod i on se nalazi u registru svjetskih patenata -mirisne hulahopke. Italijani čarape proizvode sa mirisom lavande, tipičnim mediteranskim mirisom, kaže Emina i napominje kako će se njihove mirisne čarape proizvoditi u kombinaciji sa zaštitom od gljivica. Naime bh. firma sa kojom će ući u proizvodnju, već ima liniju čarapa sa zaštitom od gljivica.

Na jednom od sajmova u inostranstvu, gde su bile predstavljene njihove mirisne čarape, za njih su se zainteresovali ljudi iz Britiš Ervejsa. Hteli su da otkupe licencu da bi mogli svojim putnicima da poklone te čarape."To nikada nije realizovano, jer mi nismo imali 700 eura, koliko nam je trebalo, za registraciju u svetskom registru patenata , kaže Emina i dodaje da su jedva nekako skupili i 400 KM za domaću registraciju.

Svi članovi tima su vlasnici patenta ali i pet bronzanih medalja iz Ženeve (dve), Varšave, Zagreba i Pariza.
Category: zanimljiva vest istrazivanje | Added by: admin (2010-02-28) W
Views: 632 | Tags: misris, mirisne carape, Hit, svet, carape | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz