SUBOTA, 2018-05-26
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
vesti danazanimljiva vest istrazivanje
BIOGRAFIJE POZNATIH IZ SRBIJE I SVETA
Tag Board
200
Our poll
STANJE U SRBIJI JE PO VAMA
UKUPNO GLASALO: 63
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » Vesti- Zanimljivosti » zanimljiva vest istrazivanje [ Add new entry ]

Multavitamini sprečavaju infarkt kod žena

Uzimanje multivitamina moglo bi da pomogne ženama zdravog srca da spreče infarkt, dok kod onih koje već imaju bolesno srce, ovi preparati nemaju takvo dejstvo, ukazuje nova švedska studija, obavljena na stokholmskom Institutu Karolinska. 

Tim, kojim je rukovodila dr. Suzana Rautianinen, ipak napominje da možda i nisu u pitanju samo multivitaminski preparati, već činjenica da su osobe koje ih uzimaju u principu sklonije da budu boljeg zdravlja jer manje puše, fizički su aktivnije i zdravije se hrane, prenosi Rojters.

 

Stokholmski stručnjaci su tokom jedne decenije pratili 31.671 ženu, starosti od 49 do 83 godine, koje nisu patile od srčanih oboljenja i 2.262 koje jesu.

 

Utvrđeno je da je u tom periodu 3,4 odsto ispitanica, koje nisu uzimale nikakve dodatke ishrani, doživelo srčani udar, dok je među onima koje su uzimale neki multivitaminski preparat, i uz to još neki dodatak ishrani, samo 2,6 odsto doživelo srčani udar. Prevedeno u procente, to znači da su one ispitanice koje su uzimale miltivitamine bile pod 27 odsto manjim rizikom od infarkta nego ostale.

 

S druge strane, među ispitanicama koje su već bolovale od srca, srčani udar je doživelo 13 odsto onih koje nisu uzimale multivitamine i 14 odsto onih koje jesu. Stručnjaci napominju da taj rezultat nije od statističkog značaja, odnosno da je možda slučajan.

 

Takođe je utvrđeno da uzimanjem multivitaminskih preparata tokom pet godina, žene, koje prethodno nisu bolovale od srca, smanjuju rizik od infarkta za 18 odsto u odnosu na one koje ovakve prepatare ne uzimaju. Ako multivitaminski preparat uzimaju preko deset godina, rizik biva manji za čak 41 odsto.

 

Slična istraživanja su obavljana širom sveta i na muškarcima, a njihov rezultat u pogledu prevencije infarkta je zasad kontradiktoran. Dr. Rautiainen zaključuje da pitanje da li su multivitaminski preparati korisni za čoveka, zasad još ostaje otvoreno.
Category: zanimljiva vest istrazivanje | Added by: admin (2010-10-14)
Views: 580 | Tags: Stokholm, Multivitamin, Švedska, naucna istrazivanja, Srce Žena, Institut Karolinska, Karolinska Istraživanje | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz