PETAK, 2018-05-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
vesti danazanimljiva vest istrazivanje
BIOGRAFIJE POZNATIH IZ SRBIJE I SVETA
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » Vesti- Zanimljivosti » zanimljiva vest istrazivanje [ Add new entry ]

Osoba koja će doživeti 150 godina je već rođena
Naš životni vek se kreće oko 70 do 80 godina, ali za našu decu on bi mogao da se udvostruči. Šta je sa našim unucima? Oni bi mogli da žive i po hiljadu godina, tvrdi britanski naučnik.

Da li je moguće da vaše dete doživi 150 godina? A vaša unučad 1.000 godina? Obri De Grej, britanski stručnjak za biomedicinsku gerontologiju i glavni naučnik na "Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS) Foundation", tvrdi da je pozitivan odgovor na postavljena pitanja sasvim moguć.

De Grej veruje da ćemo već za 25 godina pronaći medicinsku tehnologiju koja će doneti lek za starost. Tvrdi da je prva osoba koja će uz pomoć moderne medicine doživeti 150 godina već rođena i da će osobe koje će živeti po 1.000 godina biti rođene za dvadeset godina.

Svoj optimizam temelji na napretku moderne genske terapije, istraživanju matičnih stanica, stimulaciji imuniteta i nizu drugih medicinskih tehnika. Zamišlja da će ljudi uskoro posećivati lekara zbog redovne kontrole i održavanja, a lek za bolesti koje su danas deo starenja više neće biti problem.

Šta misle drugi naučnici? Da li preteruje?

Mnogi drugi stručnjaci predviđaju nešto skromnije rezultate moderne nauke, recimo smatraju da će do 2030. biti preko milion osoba starijih od 100 godina. Samo u Japanu je već 2010. bilo preko 44.000 osoba starijih od 100 godina, pa se ova predviđanja čine vrlo realna.

Većina naučnika ipak smatra da su predviđanja Obri De Grejna krajnje preterana. Zanimljivo da je 2005. grupa stručnjaka njegov rad označila terminom "pseudonauka", a u službenom magazinu "Massachusetts Institute of Technology (MIT)" ponuđena je nagrada od 20.000 dolara molekularnom biologu koji uspe da dokaže da je De Grejeva teorija pogrešna.

De Grej ipak ne odustaje, već se fokusira na probleme lečenja srčanih bolesti. One su smatra, posledica nakupljanja "smeća" jer telo više ne stigne da izbacuje otpad. Trenutno se bavi identifikacijom enzima koji bi razgradio taj otpad i nada razvoju genetske terapije koja će produžiti životni vek.

S obzirom na to da smatra da je starenje posledica nakupljanja staničnih i molekularnih oštećenja, polaže nade u napredak nauke koja bi trebalo da sanira štete nastale u telu i spreči pojavu znakova starenja.

Category: zanimljiva vest istrazivanje | Added by: admin (2012-07-31)
Views: 408 | Tags: Osoba koja će doživeti 150 godina j | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz