SREDA, 2018-11-14
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
SVO voce
banane, jabuke, kruske, sljive, jagode, kivi...
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 30
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » Articles » SVE O VOCU » SVO voce [ Add new entry ]

BANANA

BANANA

Zemlja porekla banane je Indija. Arapski i Grčki pisci su je često nazivali "rajskim voćem", a veruje se da je  prvi Evropljanin koji ih je probao je bio Aleksandar Veliki. Arapski trgovci su je preneli u Izrael, Egipat i Afriku. Danas se banane gaje i u severnoj i centralnoj Americi i Indiji.

Banana je prepoznatljiva po žutoj boji zrelog ploda, mada nisu sve banane takve. Sorte koje mi koristimo u ishrani predstavljaju samo 10% svih sorti koje postoje na svetu. Danas je rasprostranjeno više od 100 vrsta banana koje se mogu grupisati u dve velike podvrste: slatke banane i brašnaste ( brašnjave) banane. Banane su danas jedne od najjeftinijih i najdostupnijih namirnica, koje zahvaljujući fruktozi prednjače u svojoj nutricionističkoj vrednosti. Banane su veoma prijatnog ukusa i smatra se da poseduju lekovita svojstva i da ublažavaju simptome mnogih bolesti. One su pune hranjivih sastojaka, minerala, vitaminima A, B6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu. Upravo zbog toga, mnogi „krive” bananu za višak kalorija i nastoje da je izbegnu u ishrani.

IDELANA ZA DJETU
Prednosti konzumiranja ovog voća mogu se spoznati uvidom u njegov sastav. Banane pre svega, sadrže balastne materije, koje regulišu varenje. Ipak, za razliku od ostalih namirica koje ih takođe sadrže (npr. musli ili orasi), bananu odlikuje nizak nivo masnoće. U 100 grama banane ima svega 0,5% masnoće, što je oko 80 puta manje nego procenat masnoće u prosečnom hamburgeru. Banana, međutim, momentalno stvara osećaj sitosti, te je idealna namirnica za držanje dijeta (prosečna banana sadrži svega 90 kalorija). Banane, izuzev toga, sadrže i visok procenat vode (oko 70%), pa su odlične za ljude koji ne unose dovoljno tečnosti u organizam. Zbog veće količine vitamina B, koji povoljno deluje na nervni sistem, a i vrste proteina koje sadrže, tokom varenja nastaje serotonin, pa banane deluju opuštajuće i mogu da ublaže stanje depresije.

Koru banane mnogi koriste za smirivanje kože nakon uboda i iritacije. Banane su korisne za metabolizam, pomažu proizvodnju hemoglobina i nedvosmisleno poboljšavaju stanje kod opstipacije. Banane stimulišu i proizvodnju hemoglobina, povećavaju snagu mišića i rada metabolizma. Banane sadrže gvožđe, a takođe stimulišu produkciju hemoglobina pa mogu da pomognu kod anemije.

ZA BOLJE PAMĆENJE
Potvrđeno je da konzumiranje banana poboljšava pamćenje. Istraživanje je vršeno u Engleskoj gde su učenici uzimali za užinu i posle večere po bananu godinu dana, na kraju godine su pokazali bolje rezultate, a zaključak je bio da kalijum koga sadrže banane poboljšava sposobnost koncentracije. Pomaže i kod depresije zahvaljujući triptofanu - vrsti proteina, koji se tokom varenja pretvara u serotin - za koga je poznato da poboljšava raspoloženje, opušta i generalno daje osećaj sreće. Njeno pozitivno dejstvo je potvđeno i kod gorušice jer sadrži prirodne materije koje smanjuju kiselost.
Uzimanje banana može da smanji rizik od izliva krvi u mozak. Indijski naučnici su lekovitim svojstvima banane dodali još jedno: svega dve banane dnevno mogu da smanje visok krvni pritisak za 10% nedeljno.

POMAŽE PRI ODVIKAVANJA OD PUŠENJA

Banane mogu da pomognu ljudima koji pokušavaju da ostave pušenje, visok sadržaj vitamina C, A1, B6 kao i kalijum i magnezijum, pomažu da se telo oporavi od zavisničkog efekata nedostatka nikotina.
Prema istraživanju objavljenom u engleskom medicinskom žurnalu redovnim konzumiranjem banana može se za 40% smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara. Naučnici usmeravaju posebnu pažnju na konzumiranje zrelih banana. Naime, nedovoljno zrele banane u svom razvojnom stadijumu sadrže belančevinu koja, prema istraživanjima, suzbija delovanje enzima odgovornih za razlaganje skroba u organizmu. Belančevina nestaje u daljem sazrevanju. Posle nekoliko dana stajanja, kora banane pod uticajem enzima postaje tamnija. Brzina tamnjenja kore zavisi od spoljnih uslova, ali banana tamni i zato što, kao i sve drugo voće, podleže procesu zrenja. Promena boje kore je znak zrelosti i tek tada banana postaje slatka. Dakle, sve dok kora banane nije oštećena (jer je kora prirodna zaštita ovog voća), banana je vrlo zdrava namirnica.

U hladnim danima prija napitak od banane i pomorandže koji organizmu osigurava obilje vitamina i minerala i štiti ga od prehlade.
Category: SVO voce | Added by: vrelo (2009-08-24)
Views: 3035 | Tags: pritisak, lekovita banana, dzem, lepota sjaj, sve o banani, dijeta, torta, misici | Rating: 4.4/5
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz