BADEM - SVO voce - SVE O VOCU - zabavni INTERNET MAGAZIN - Vrelo.ucoz.com - zabavni portal opstine Babusnice Home
 
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portalUTORAK, 2015-06-02, 2:09 AM



Welcome Gost | RSS
Home
Site menu

Section categories
SVO voce
banane, jabuke, kruske, sljive, jagode, kivi...

meta tag

Tag Board
 
200

anketa
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 4

Statistika

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0

Home » Articles » SVE O VOCU » SVO voce [ Add new entry ]

BADEM

Badem

Badem - ili kako ga još zovu "grčki orah" je srž semena bademovog drveta. Potekao je iz Azije, a odatle je dospeo u Grčku i Rim. Postoje slatki i gorki bademi. Slatki se upotrebljavaju za kolače, torte i ostala slatka i slana jela. Gorki bademi mogu biti otrovni u velikim količinama, a u manjim količinama se koriste za likere (amareto).

Od badema se dobija ulje koje se koristi za negu kože i kose.
Bademi sadrže nezasićene masne kiseline, koje snižavaju holesterol u krvi. Pored toga sadrže veliku količinu vlaknastih materija i tako podstiču varenje i sprečavaju nastanak stomačnih oboljenja. Vitamini B grupe i E vitamin kojima je veoma bogat čine badem idealnim čuvarem srca i krvotoka. Kalcijuma ima više nego u mleku. A sadrži i kalijum i magnezijum, pa se preporučuje osobama koje ne piju mleko i ne jedu meso.

Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik pojave srčanih bolesti.

Blanširanje badema: Bademe kuvati 3 minuta u vodi, pa ih oljuštiti. Dobri su za torte od bele čokolade. Ili ih možete prepeći u tiganju bez ulja, pa upotrebiti za kolače ili posuti salatu.
Category: SVO voce | Added by: vrelo (2009-08-24)
Views: 1182 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
prijatelji

Log In
E-mail:
Password:

pretrazi sajt


vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz