PETAK, 2024-04-26
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » PRAZNICI
PRAZNICI
adminDate: PETAK, 2012-09-28, 8:42 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Praznici su dani posvećeni životu i radu Gospoda Isusa Hrista, Presvetoj Bogorodici ili svetiteljima. Praznike delimo na: Gospodnje, Bogorodičine i svetiteljske.

Gospodnji praznici su: Rođenje Gospoda Isusa Hrista (Božić), Bogojavljenje, Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim (Cveti), Vaznesenje Gospodnje (Spasovdan), Duhovi (Pedesetnica), Preobraženje Gospodnje i Krstovdan. Neki liturgičari u Gospodnje praznike ubrajaju i Obrezanje Gospodnje. Vaskrs je praznik nad praznicima. Pored već nabrojanih Gospodnjih praznika pomenućemo i Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subota kao praznike koji su vezani za život Gospoda Isusa Hrista.

Bogorodičini praznici su: Rođenje Presvete Bogorodice (Mala Gospojina), Vavedenje, Sretenje, Blagovesti i Uspenje Presvete Bogorodice (Velika Gospojina). Ima još praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici, koji nisu u broju Velikih praznika, ali ih svakako treba pomenuti kao Bogorodičine praznike. To su praznici koji obeležavaju uspomenu na događaje iz života Presvete Bogorodice kao što su praznici: Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.

Svetiteljski praznici su svi ostali praznici koji su posvećeni određenim svetiteljima a nalaze se u Pravoslavnom kalendaru.
 
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » RELIGIJA » PRAZNICI
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz