PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Banana i dijeta
Banana i dijeta
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:54 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Banana i dijeta

"Jutarnja banana" dijeta, verovali ili ne, stekla je ogromnu popularnost u Japanu, do te mere da je u jednom momentu nastala nestasica banana. Cela mudrolija ove dijete sa bananama lezi u tome da se svakoga jutra za dorucak pojede jedna ili dve banane uz obicnu vodu, koja ne sme da bude hladna. Na dalje nije bitno sta se jede tokom dana, tvrdi Hitosi Vatanabe izumitelj ove spektakularne banana dijete, jer ce "jutarnja banana" znatno ubrzati sagorevanje masti u organizmu i doprineti da izgubimo cak 3 kg nedeljno.

Hajde sada da vidimo koliko u tome moze biti istine.

Kao prvo, opste je poznato da je dorucak veoma vazan faktor u "budjenju" metabolizma koji je tokom noci "uspavan". Zato je dobro "probuditi" ga sto ranije. Kao drugo, banana sadrzi jednu vrstu skroba, koji za 25% poboljsava sagorevanje masti i to tokom celog dana. I kao trece, ovo voce se dugo vari, stvara osecaj sitosti i delimicno blokira apsorbciju ugljenih hidrata. Pri tom banana je hranljiva i daje trenutnu energiju. Naucnim istrazivanjima je ustanovljeno da dve banane dnevno obezbeđuju dovoljnu kolicinu energije koja je potrebna za 90 minuta napornog rada. Dakle, uopste nije lose zapoceti dan sa "jutarnjom bananom" bogatom vlaknima i bez masti. Sto se tice vode, zna se da japanska tradicionalna medicina (procitajte tekst "Lecenje vodom"), preporucuje da se voda inace nikada ne treba piti hladna. Pa, reklo bi se da vredi pokusati...

U svakom slucaju japanska dijeta "jutarnja banana" nije zahtevna i lako se sprovodi, pa ukoliko se odlucite za ovu vrstu dijete (da se ne biste razocarali), nas je savet da ipak povedete racuna o tome sta jedete za rucak i veceru. Smanjite unos nepotrebnih kalorija, izbegavajte slatko, gazirana i alkoholna pica. Nemojte da jedete u kasnim vecernjim satima. Ukoliko jos i povecate fizicku aktivnost imacete mnogo vece sanse za postizanje vitke linije.
Jos po nesto o bananama

Banane sadrze tri vrste secera i to: fruktozu, glukozu i saharozu. Organizmu daje trenutnu energiju i krepkost, cini da ostanemo u dobroj kondiciji pa je zato omiljeno voce sportista, pogotovo atleticara. Triptopan iz banane u organizmu se pretvara u serotonin (hormon srece), sto znaci da nam upotreba ovog voca moze popraviti raspolozenje i tako pomoci u lecenju blazih oblika depresije.

Zatim, banane su bogate kalijumom, vitaminom B6 i B12. Mogu biti korisne i kod odvikavanja od pusenja jer organizmu ublazavaju stres od gubitka nikotina.

Zdravije je jesti zrele od zelenih banana i na kraju ne zaboravite izreku o bananama: "Banana za dorucak je zlata vredna, za rucak srebra, a za veceru je ravna ubistvu!".
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Banana i dijeta
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz