PETAK, 2024-04-26
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Orah
Orah
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:59 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Orah

Sa stanovista narodne medicine, orah kao prirodni lek je simbol intelektualne snage jer se unutar njegove cvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podseca na mozak. Sa naucne tacke gledista, plodovi oraha su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u prici da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji cini da budemo to sto jesmo i 24 casa dnevno upravlja nasim telom i umom.

Drvo oraha potice iz juzne Evrope i centralne Azije a danas se pretezno uzgaja u Evropskim zemljama, Indiji, Kini, Japanu, Cileu, SAD i Kanadi. Moze da raste i na manje plodnoj zemlji ali ipak najvise prinosa daje u vinogradarskoj zoni na umereno vlaznom zemljistu.

Plodovi oraha pristizu krajem septembra, a s obzirom na to da se mogu dugo ocuvati dostupni su tokom cele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdravi orasi bi trebali biti svetlo smedje boje, kompaktnog izgleda, priblizni po velicini, teski u ruci i bez uzeglog mirisa.

Ovo kostunjavo voce je snazan izvor energije a bogato je mnostvom vitamina, minerala i antioksidansnih materija. Redovna konzumacija oraha podize nivo dobrog a snizava nivo loseg holesterola u krvi, podstice koncentraciju, pamcenje i uopste je izvrsna hrana za mozak.

Mladi zeleni plodovi oraha sadrze dosta C vitamina i joda a tradicionalna medicina ih najcesce preporucuje za lecenje ztitne zlezde kao sastavni deo likera od oraha ili orahovace. Osim toga, ovaj narodni lek blagotvorno deluje na želudac i jaca krv. Zeleni plodovi oraha beru se u maju i junu. Kako se priprema liker od oraha mozete pogledati na strani "Prirodni lekovi za stitnu zlezdu".

Caj od listova oraha preporucuje se za ciscenje i jacanje krvi, jacanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv cireva i bubuljica, za ispiranje ociju i usne supljine, protiv belog pranja. Za pripremu caja od listova oraha upotrebljavju se svezi ili suseni listovi a beru se dok su jos mladi, tokom proleca.

Orahovo ulje kozu stiti od sunca, sprecava preterano isusivanje koze, korisno je protiv opekotina i za jacanje kose.

Ulje od oraha je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2, B3 tako da svakako spada u zdrave namirnice. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, dobra je preventiva protiv koronarnih bolesti i odan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala. Najzdravije je ukoliko se ne zagreva pa ga treba koristiti kao preliv za salate.

* * *

Na kraju evo i jednog verovanja. U nasem narodu postoji izreka vezana za sadnju oraha, koja glasi:
- "Ko posadi orah umrece kada mu stablo dostigne debljinu vrata."

Ovo ne treba da nas plasi i obeshrabri ukoliko zelimo da ovo plemenito drvo posadimo u svom vrtu jer je nas narod i za to nasao lek, pa kaze:
- "Orah ne treba da sade mladi, nego neka ga sade stari ljudi."
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Orah
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz