SUBOTA, 2024-04-27
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLESTI ZAVISNOSTI
BOLESTI ZAVISNOSTI
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:32 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Kompulzivno ponašanje koje proizilazi iz fizičke ili emocionalne vezanosti za nešto opšte je poznato kao zavisnost. Čovek može biti zavistan od neke materije kao što su droge ili duvan ili može biti vezan za određeno ponašanje kao što su preterano jedenje ili kocka. Uprkos bolesnoj potrebi i jednostavni postupci mogu vam pomoći u oslobađanju od štetne navike. Teži oblici zavisnosti ipak zahtevaju stručnu pomoć.

Ako neko ponašanje asocijativno povežete sa uživanjem ili oslobađanjem od stresa ili neprijatnih osećanja, možete steći naviku da se time poslužite svaki put kad proživljavate loše trenutke. Neke zavisnosti, kao pušenje ili preterano uzimanje pića, uvek su i fizički štetne. Svaka navika koja vam u životu postane dominatna može značiti da ćete pre ili kasnije morati da «platite danak» fizičkim ili emocionalnim zdravljem, a može postati opasna i po vašu porodicu i okolinu.

Materije kao opojne droge i nikotin u duvanu izazivaju zavisnost u visokoj meri, a većina konzumenata postaje i fizički zavisna od njih. Istraživanja pokazuju da su neke osobe genetski predodređene za zavisnost zato što su biohemijske materije u njihovom mozgu uravnotežene na određeni način. Depresija ili anksioznost mogu se povezati sa poremećajem u ravnoteži naurotransmiterima i hormona zbog čega bolesna potreba koja vodi u zavisničko ponašanje postaje verovatnija. Uz odlučnost, upornost i podršku okoline obrasci zavisničkog ponašanja često mogu da se izmene.

Prevencija

Ako ste skloni zavisničkom ponašanju pokušajte da prepoznate predznake novog ciklusa dok je još na početku i da pronađete alternative.

Lečenje

Grupe za podršku. Proverite da li u vašoj blizini postoji grupa za podršku u vezi sa vašim oblikom zavisnosti.

Joga i meditacija. Različita istraživanja pokazala su da joga, meditacija i vizuelizacija pomažu u oslobođavanju zavisnosti i omogućavaju postizanje pozitivnijeg odnosa prema sopstvenom zdravlju.

Ishrana. Ako kompulzivno pijete uvrstite u ishranu namirnice koje su bogate beta karotenom, magnezijumom, hromom, cinkom i vitaminima B, C i E. Zavisnost od alkohola ili duvana može biti povezana i sa niskim nivoom šećera u krvi, da biste se borili protiv toga jedite redovne manje obroke,a namirnice koje sadrže šećer u minimalnim količinama. Pijte mnogo bezalkoholnih pića: dehidracija može biti okidač za zaisničko ponašanje.

Druge terapije. Potražite pomoć savetnika koji se služi kognitivnim tehnikama – pomoći će vam da sami shvatite šta radite i zbog čega.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLESTI ZAVISNOSTI
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz