SUBOTA, 2024-04-27
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » GUBITAK APETITA
GUBITAK APETITA
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:48 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Jelo je neophodno za život, a takođe je i jedno od najvećih uživanja. Ipak, ima mnogo razloga zbog kojih čovek povremeno nema volje da jede. Većinom su to manje važni razlozi i ne stvaraju nam mnogo problema, pa tu često pomažu prirodni lekovi i promene u načinu života. Ako patite duže vreme od gubitka apetita, zatražite savet lekara, naročito ako ste uz to i izgubili na težini.

Mnogi ljudi mogu da izgube apetit na kraće vreme, npr kad ih muči loše varenje ili imaju temperaturu. Anksioznost ili depresija takođe mogu da smanje apetit. Kada se jednom otkloni privremeni uzrok, apetit se obično vraća na normalu, bez ikakvih težih posledica.

Redovnim uzimanjem prevelikih količina alkohola u organizam se unosi toliko kalorija da obično nestaje želja za odgovarajućom ishranom, a sve što izaziva mučninu oduzima nam želju za jelom.

Stalno slab ili nikakav apetit može da upozori i na ozbiljnije poremećaje, kao što su infektivna mononukleoza, reumatoidni artritis, visok krvni pritisak, rak želuca, tuberkuloza, hepatitis ili teška depresija.

Začudo, osobe koje pate od anoreksije, poremećaja kod kojeg gubitak telesne težine može da ugrozi i bolesnikov život, često uopšte ne gube apetit. Žrtve ovog poremećaja ishrane uzimaju veoma male količine hrane, ali većinom osećaju glad.

Prevencija
- obroci nek vam budu što manji i redovniji
- u predjelo stavite tradicionalno gorko bilje koje podstiče apetit
- izbegavajte preterano uzimanje alkohola
- nemojte jesti na brzinu
- odrecite se namirnica koje sadrže belo brašno i šećer
- pijte kafu i čaj
- redovno vežbajte da podstaknete glad
- ostavite ili smanjite cigarete
- ako vam stres umanjuje želju za jelom, zamolite nekoga da vas izmasira radi opuštanja

Lečenje

Izbor načina lečenja gubitka apetita zavisi od osnovnog uzroka.

Mučnina i napetost u vreme obroka. Sami na sebi primenjujte smirujuću, blagu aromaterapijsku masažu. U 5 kašika bademovog ulja dodajte po 2 kapi ulja od nane i ulja od crnog bibera, kao i 1 kap čistog ružinog ulja. Tu mešavinu upotrebite za masažu trbuha blagim kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu.

Anksioznost i depresija. Zatražite pomoć od stručnjaka za utvrđivanje problema. U međuvremenu pripremajte privlačna, hranljiva jela od namirnica koje inače volite, a ako i dalje ne možete da jedete, svakodnevno uzimajte multivitamine i minerale kao dodatak ishrani.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » GUBITAK APETITA
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz