PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » DIVERTIKULOZA
DIVERTIKULOZA
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:49 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Divertikuloza, koja se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina, predstavlja poremećaj kod kojeg se na zidu debelog creva stvaraju mnogobrojni čepovi (divertikuli). Kad se sluzokoža jednog ili više takvih džepova upali, nastaje divertikulis. Manje je verovatno da će se pojaviti neki od ovih poremećaja ukoliko uzimate mnogo vlakana.

Većina slučajeva divertikuloze verovatno je posledica ishrane siromašne vlaknima a bogate rafinisanim ugljenim hidratima. Bolest se retko javlja pre 20. godine, ali prosečno oboleva više od 40% osoba starijih od 50 godina, a 50% starijih od 70 godina. Mnogi oboleli takođe pate i od sindroma nadraženog creva.

Kad jedete rafinisanu hranu crevni mišići moraju da se napinju kako bi pomerili lepljive, suve osttke hrane pa povremeno može da ih uhvati grč.

Prevencija

Divertikuloza je retka u zemljama u kojima normalna ishrana sadrži dovoljno vlakana. To znači da treba da jedete 5 porcija povrća i voća dnevno, kao i koštuničavo voće i semenke kako bi sprečili da dobijete divertikulozu.

Još jedan važan način sprečavanja bolesti je svakodnevno fizičko vežbanje. Time se masiraju creva i sprečava zatvor, koji je važan faktor rizika kod divertikulitisa.

Lečenje

Ishrana. Izbegavajte mlečne proizvode, osim jogurta i hranu od pšenice i drugih žitarica. Jedite povrće, supe, pire od jabuka, voće i jogurt od 2 dana, potom dodajte ribu, mrki pirinač i mahunarke.

Akupresura. Kod upornog bola čvrsto pritiskajte vrhovima prstiju tokom 5 minuta sledeće tačke: unutrašnju stranu 4 prsta iznad članka, 2 tačke na 2 širine palca sa svake strane pupka. Tačku SL 6 ne pritiskajte tokom trudnoće.

Iz apoteke
- uzimajte svakodnevno multivitaminski i mineralni dodatak kako biste sprečili upalu
- uzimajte acidofilum kao dodatak ili u obliku živog jogurta kako biste ojačali korisne bakterije u crevima.

Homeopatija
- Belladonna
- Bryonia
- Colocynthis
- Magnesia phosphorica

Lekovito bilje
- čaj od nane ili kamilice , ali ne više od 3-4 šolje dnevno za ublažavanje grča mišića
- napitak od crvenog bresta ili ova lekovita biljka u vidu tablete za zaštitu upaljenih creva
- pola šolje soka od aloje svaki dan za umirenje creva.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » DIVERTIKULOZA
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz