SUBOTA, 2024-04-27
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Šta žena mora znati o zdravlju (savet + za zene)
Šta žena mora znati o zdravlju
adminDate: SREDA, 2010-09-01, 6:57 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Pijete lekove i ne obazirete se na moguće nuspojave, ne vežbate dovoljno, brinete se bez razloga... niste jedine. U gomili svakodnevnih obaveza i pravila koja biste trebalo da pratite da biste bile zdrave, lepe, pametne i omiljene zaista se teško snaći. Kako biste se lakše organizovale, podsećamo vas na pravila koja se tiču onog najvažnijeg - vašeg zdravlja

Pratite svoj ciklus

Menstruacija je odličan indikator promena u organizmu. Ako dođe prerano ili prekasno, traje neobično dugo ili ima bitno drugačiju boju, vreme je da posetite doktora. Možda ste u drugom stanju, a možda vas telo upozorava da nešto nije u redu s vašim zdravljem. Promenjeni ciklus može upućivati na fibroadenom, dijabetes ili neki drugi poremećaj u organizmu.

Pažljivo konzumirajte lekove

Čitajte uputstva i upozorenja. Iako se taj savjet čini očiglednim, jedno američko istraživanje pokazalo je da se čak tri četvrtine ljudi ne obazire na moguće nuspojave lekova.

Čuvajte svoje zube

Lep osmeh i zdravi zubi dokaz su toga da se brinete o sebi. Ne zanemarujte oralnu higijenu, jer ona je preduslov za zdravlje zubi, smanjite unos slatkiša, ali i hleba, grickalica i ostalih rafiniranih ugljenohidrata. Ako im ipak ne možete odoleti, operite zube nakon jela i žvaćite žvakaće gume. Takođe, menjajte četkicu svaka dva do tri meseca, a dobro je znati i to da kamilica smiruje upalu desni, a mentol i metvica pospešuju njihovu prokrvljenost.

Sačuvajte svoj vid

Nosite sunčane naočare, naročito od 10 ujutro do 16 sati poslepodne, kada je sunce najjače. Ne štedite na njima i odaberite naočare sa 100-postotnom zaštitom od UV zraka. Ako želite dodatno zaštititi oči, konzumirajte namirnice bogate vitaminom C jer on smanjuje probleme sa suvih očiju i sprečava nastajanje glaukoma i očne mrene.

Pripazite na kalorije

Nikada ne unosite manje od 1.200 kalorija dnevno u svoj organizam. Tako možete usporiti svoj metabolizam, što može imati dugoročne posledice - u starijoj dobi vaše telo će sporije sagorevati hranu.

Praktikujte siguran seks

Uvek koristite kondom. Osim što ćete sprečiti neželjenu trudnoću, zaštitićete se i od polno prenosivih bolesti. Prema nekim istraživanjima, oko šest posto muškaraca ne stavi kondom odmah na početku seksualnog odnosa, već nakon nekoliko penetracija, a čak sedam posto skine kondom odmah pre ejakulacije.

Zaštitite svoje srce

U SAD-u od bolesti srca svaki minut umre jedna žena. Prema nekim istraživanjima, te bolesti pogađaju podjednak broj muškaraca i žena, samo što žene umiru u kasnijoj dobi.

Zato zaštitite svoje srce uravnoteženom prehranom i smanjite unos mesa, sira i maslaca koji su bogati zasićenim masnim kiselinama. Takođe, bavite se nekim sportom ie kontrolišite krvni pritisak i telesnu težinu. Dobro je popiti i jednu čašu crnog vina dnevno, jer korisne supstance poput flavonoida koje se nalaze u crnom grožđu, grožđanom soku i crnom vinu sprečavaju oksidaciju LDL-holesterola, jaki su antioksidansi i štite endotel krvnih žila.

Mislite pozitivno

Izreka Henrija Forda: "Mislite da možete - ili mislite da ne možete - u pravu ste", slikovito pokazuje kolika je moć naših misli - nisu bitne činjenice, već naš stav prema njima. Stoga pokušajte misliti pozitivno kada vam je najteže. Prema nekim istraživanjima, čoveku kroz glavu dnevno prođe 55.000 misli. Prepoznajte one negativne i preuzmite kontrolu nad njima.

Kontrolišite težinu

Svaka dijeta svodi se na jedno jednostavno pravilo - morate potrošiti više kalorija nego što ste ih uneli u organizam. Tu se može povući zanimljiva paralela između želuca i rezervoara automobila - gorivo koje ste natočili mora izaći, a jednom kada napunite rezervoar ne treba više točiti, jer će se gorivo preliti. Isto važi i za vaše telo.

Sprečite rak dojke

Rak dojke nalazi se na drugom mestu uzročnika smrti, nakon kardiovaskularnih bolesti, stoga je vrlo važno otkriti ga u ranoj fazi.

Žene bi trebalo svaki mesec pet do 10 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa obaviti samopregled grudi, čime će na vreme sprečiti širenje zloćudnog tumora. Takođe, istraživanja pokazuju da vežbanje smanjuje rizik od raznih bolesti, pa tako i od raka dojke.

Recite stresu - ne

Jedan od najvećih uzročnika stresa je večita zabrinutost, kojoj se žene po prirodi teško mogu suprotstaviti. No postoji produktivna zabrinutost i ona negativna, koja vam samo uzrokuje stres i ništa ne može promeniti. Na primer, zabrinutost da biste mogli zakasniti na avion može vas ubrzati i naterati da stignete na vreme, no misli o tome da bi avion mogao pasti mogu vas izludeti.

Pokušajte oceniti kada se bezrazložno brinete zbog nečega - time nećete rešiti problem, no to je odličan početak za njegovo rešavanje.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Šta žena mora znati o zdravlju (savet + za zene)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz