PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » ISTORIJA » ISTORIJA- SRPSKI JEZIK I ĆIRILICA (Ustavni i zakonski okviri upotrebe ćirilice)
ISTORIJA- SRPSKI JEZIK I ĆIRILICA
adminDate: NEDELJA, 2011-08-07, 2:10 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Potiskivanje i zanemarivanje ćirilice


Ćirilica je pismo srpskog jezika.

Ćirilicom je napisana najstarija srpska knjiga Miroslavljevo jevanđelje.

Ćirilicom je pisao prvi srpski pisac Sveti Sava.

Ćirilicom je napisan najveći i glavni deo kulturne i umetničke baštine srpskog naroda.

Srpsku ćirilicu je uredio i prilagodio srpskom jeziku otac novije srpske kulture i književnosti Vuk Stefanović Karadžić.

Ćirilica je sada postala sporedno srpsko pismo, zanemareno i potisnuto do same ivice nestanka.

Srpski pisci i srpska nauka o jeziku jasno i nedvosmisleno izjavljuju da ćirilicu treba vratiti u punu upotrebu u Srbiji, bez bilo kakvih zakonskih i drugih ograničenja i uslovljavanja.

.

Ustavni i zakonski okviri upotrebe ćirilice


Zapuštenost srpskog jezika i ćirilice najbolje kazuje da srpski jezik i ćirilicu nisu štitili lingvisti ni političari.

Ustav Republike Srbije izričito ističe (čl. 10) da je u Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilica. Ali Zakon o upotrebi srpskog jezika i ćirilice suzio je ustavnu odredbu i propisuje da su srpski jezik i ćirilica obavezni samo u službenoj upotrebi, tj. samo u državnim ustanovama, kao da srpski jezik i ćirilica žive samo u tim ustanovama. Time je grubo izigrana ustavna odredba Ustava Republike Srbije.

Time su srpski jezik i ćirilica u svojoj rođenoj zemlji zatvoreni u geto državnih ustanova i kancelarija. Međutim, jezik i pismo ne žive tamo, u tim državnim ustanovama i kancelarijama, nego u životu, na ulici i na trgovima, u selima i gradovima, u trgovini i svim drugim oblicima javnoga i kulturnog života, tj. u javnosti, baš u onoj javnoj upotrebi i javnosti koja je, začudo, izuzeta od ustavne odredbe o zaštiti srpskog jezika i ćirilice.

Jezička tribina udruženja književnika Srbije upućuje zahtev nadležnim organima Republike Srbije da se što pre donese novi zakon o upotrebi srpskog jezika i ćirilice.

Jezik se ne može deliti na službeni i na javni jezik. On je jedan i nama jedini, u službenoj i javnoj upotrebi podjednako.

Ćirilica se ne može deliti na službenu i na javnu ćirilicu. Ćirilica je jedna i jedina, takođe u službenoj i u javnoj upotrebi podjednako.

Srpski pisci okupljeni u Udruženju književnika Srbije i srpska nauka o jeziku zahtevaju da se zakonska zaštita srpskog jezika i ćirilice ne svodi samo na ograničenu, službenu upotrebu, nego i na celovitu, javnu upotrebu srpskog jezika i pisma, na područje gde srpski jezik i srpsko pismo jedino mogu da postoje i žive.
 
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » ISTORIJA » ISTORIJA- SRPSKI JEZIK I ĆIRILICA (Ustavni i zakonski okviri upotrebe ćirilice)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz