UTORAK, 2024-04-16
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Bela vrba - prirodni lek za reumu
Bela vrba - prirodni lek za reumu
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 2:43 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Svima vama koji muku mučite s kostoboljom, a nije vas malo, sigurno ne prija zima. Niske temperature utiču na receptore za bol, pa se svim bolesnicima tad pogoršava stanje i pojačava bol u zglobovima i kostima. Osim lekarske terapije, kao pomoćno lekovito sredstvo često se preporučuju provereni narodni lekovi.

Kora protiv upala

Moćan prirodni saveznik u borbi protiv svih reumatskih bolesti jeste bela vrba.
Od ove rasprostranjene vrste vrbe lekovita je glatka kora, koja se guli sa grana i suši u rano proleće kad počnu da bujaju njeni sokovi. Kora se preporučuje protiv raznih vrsta upala, a dobri poznavaoci lekovitog bilja posebno naglašavaju značaj bele vrbe u lečenju bolova u leđima, artritisa i reume.

Pažljivo sa količinom

Kora bele vrbe sakuplja se s drveća starog od tri do šest godina jer je tad najbogatija lekovitim sastojcima. Nakon sušenja melje se u prah radi lakšeg čuvanja. Međutim, s korom bele vrbe ne treba preterivati u upotrebi, jer sadrži salicin, koji je zapravo biljni ekvivalent aspirina. Narodni lekari preporučuju da lečenje preparatima ove biljke ne traje duže od tri nedelje, a nikako se ne smeju davati deci do 12 godina i osobama alergičnim na aspirin.

Bakin čaj za kostobolju

Najbolji lek za kostobolju je starinski čaj za koji je potrebno da pomešate 40 g kore bele vrbe, 15 g rastavića, 15 g ljoskavca, 15 g kestenove kore i 15 g ljuski oraha. Sa četiri decilitra vode prelijte dve kašike ove mešavine i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta i poklopite. Prohlađen čaj procedite i polovinu popijte ujutru na prazan stomak, a ostatak uveče pre večere.

Čaj od kore bele vrbe

Ukoliko ne možete da pronađete sve ove biljke, bol u kostima možete ublažiti još jednim čajem koji se lakše priprema. Dve kašičice osušene i samlevene kore bele vrbe prelijte sa 150 ml hladne vode, stavite na šporet i pustite da proključa. Nakon pet minuta procedite čaj i popijte tri šolje dnevno. Zbog sadržaja salicina čaj nikako nemojte da pijete duže od tri nedelje.

Antireumatska svojstva čička

Antireumatska svojstva čička poznata su još od davnina, pa i ovu biljku možete koristiti za ublažavanje bolova u zglobovima.
U borbi protiv reume dobar je čaj od čičkovih semenki, a napravićete ga tako što ćete kašiku semenki kuvati u pola litra vode pet minuta. Ostavite čaj da odstoji 10–15 minuta, procedite ga i pijte po dve kašike ujutru i uveče.

Bol ne bira godine

Čak tri četvrtine stanovnika Srbije boluje od nekog oblika reumatskih bolesti, pokazuju istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Genetski faktor igra veoma važnu ulogu kod svih reumatskih oboljenja.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Bela vrba - prirodni lek za reumu
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz