PETAK, 2024-04-26
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » JELO KOJE UBLAZAVA REUMU
JELO KOJE UBLAZAVA REUMU
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 2:44 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Šta se, pored lekarske terapije, može učiniti da se ublaže ili spreče reumatske upale, otkriva bečki stručnjak profesor Hademar Bankhofer. U nastanku reumatskih oboljenja veliku ulogu ima tzv. arahidonska kiselina.

Reč je o masnoj kiselini koja se unosi hranom i od koje nastaju hormoni tkiva, koji prouzrokuju upale i bolove. Zbog toga je neophodno, ukoliko želite da sprečite reumatske upale, što manje unositi hranu koja sadrži tu kiselinu. Bankhofer preporučuje da se meso konzumira samo dva puta nedeljno. U pilećem i ćurećem mesu ima upola manje arahidonske kiseline nego u goveđem i svinjskom mesu. Od ostalih namirnica koje u velikoj meri sadrže tu kiselinu izdvajaju se žumance, šlag, sir ementaler, kamamber i svinjska mast, dok je nama u voću i povrću, pirinču i biljnim uljima.

Svež krastavac sadrži dosta vitamina E kao i bakar. Da bi se smanjio rizik od reume važno je da se krastavac jede sa korom. Dosta vitamina E sadrže i bademi, lešnici, suncokretovo, orahovo i ulje repice. Pored toga, morska riba losos, skuša i tunjevina bogate su omega-3-masnim kiselinama, koje sprečavaju upale. Ljudi koji pate od reume treba više da konzumiraju integralne proizvode, a manje proizvode od belog brašna. Takođe je važno da se organizam štiti od previše mokraćne kiseline. Zato treba izbegavati namirnice koje su bogate purinima, koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu. Purini su sadržani u goveđem i svinjskom mesu, pasulju, grašku, sočivu i unutricama, ali i pivu i proizvodima od soje, objašnjava Bankhofer. On navodi da u Austriji od neke reumatske bolesti pati oko dva miliona ljudi.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » JELO KOJE UBLAZAVA REUMU
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz