admin | Date: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:34 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Bundeva
Bundeva mnogim ljudima predstavlja omiljeno povrce, pogotovo u zimskom periodu s obzirom da ova biljka sazreva na jesen i moze se do proleca uspesno ocuvati u svezem stanju. Inace, bundeva se cesto koristi za pripremu poslastica, corbaste hrane i sokova. Ovde govorimo o bundevi i njenim lekovitim svojstvima.
Unutrasnji i jestivi deo bundeve je zuto-narandzaste boje. Bitno je istaci da je ovo jesenje povrce bogato antioksidansima i beta karotenom (provitaminom A), zatim mineralima (pogotovo cinkom i kalijumom), vitaminima (E, C, i vlaknima. Redovnom upotrebom bundeve u ishrani organizmu pruzamo zastitiu od stetnog dejstva slobodnih radikala. Bundeva takodje, sprecava prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti, degeneraciju tkiva oka, stvaranje katarakte. Zahvaljujuci cinku pruza podrsku gustoci kostiju pa moze posluziti kao dobar saveznik u borbi protiv osteoporoze. Ova biljka regulise varenje hrane pa se preporucuje osobama koje imaju problema sa zelucem. Deluje i kao laksativ pa je korisna za suzbijanje zatvora.
Osim toga, verovatno je manje poznata cinjenica da meso bundeve sadrzi aminokiselinu L-tryptophan koja podstice izlucivanje serotonina u organizmu a on izaziva dobro raspolozenje i osecaj srece. Tako bundeva kao deo svakodnevne ishrane moze spreciti nastanak depresije i ocuvati vedro stanje duha.
Semenke bundeve mogu spreciti nastanak bubreznog kamenca. Za to je potrebno svakodnevno pojesti od 5 do 10 grama semenki. Seme bundeve je bogato cinkom tako da se danas cesto dodaje prirodnim sredstvima koji se upotrebljavaju kao lek za uvecanu prostatu. Ovaj mineral je neophodan i za pravilan rast i razvoj dece.
|
|
| |