SREDA, 2024-12-18
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Heljda
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:38 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Heljda

Heljda, veoma korisna namirnica ciji ukus najvise podseca na orah, a izgled na zitarice u stvari je zaljasta biljka a njen latinski naziv je Fagopyrum esculentum. Pre nego sto se moze upotrebljavati za ljudsku ishranu heljdina zrna se moraju ocistiti od ljuske a zbog specificnog piramidalnog oblika zrna taj proces zahteva specijalnu opremu. To je uglavnom osnovni razlog zbog cega je cena obradjene heljde visa od zitarica.

U daljem poredjenju sa zitaricama moze se reci da heljda sadrzi veci nivo proteina i aminokiselina pa se zbog toga preporucije u vegetarijanskoj ishrani. Pored toga bogata je vlaknima, stvara osecaj sitosti sto je svrstava u pozeljne namirnice za vreme dijetalne ishrane ciji je krajnji cilj gubitak kilograma. Isto tako, korisna je i osobama koje boluju od dijabetesa.


Zatim, heljda je bogatija i mineralima od zitarica a sadrzi kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožde.

Tradicionalno heljda se najcesce moze naci u japanskoj i ruskoj kuhinji a u poslednje vreme sirom planete sve cesce zauzima visoka mesta na spisku najzdravijih namirnica.

Poznato je i to da jela od heljde snizavaju povisen krvni pritisak tako da je ova biljka korisna u borbi protiv hipertenzije. Od heljdinog brasna priprema se na prvom mestu veoma ukusan hleb a onda i mnoga druga jela od testa (palacinke, rezanci, kolaci). Griz od heljde upotrebljava se za pripremu kasaste hrane kao sto su knedle.

Kasa od heljde poboljsava intelektualne sposobnosti (pamcenje i koncentraciju).

Supa od heljde, takodje moze biti koristan prirodni lek za snizavanje krvog pritiska a priprema se od celih zrna biljke koja pre kuvanja treba potopiti u vodi da nabubre. Kao dodatak supi preporucuje se zacinsko bilje po zelji i ukusu (persun, celer, mirodjija...)

Caj od heljde moze se pripremati na vise nacina i to od cvetova, listova i zrna biljke. Narodna medicina caj od cveta heljde preporucuje za lecenje disajnih organa. Caj od mesavine cveta i lista heljde za lecenje arterioskleroze. Caj od neoljustenih zrna heljde moze posluziti kao prirodni lek protiv arterioskleroze i za suzbijanje nesanice i nervne napetosti.
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz