SREDA, 2024-12-18
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Grozdje i vino
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:48 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Grozdje i vino

Grozdje je od davnina poznato kao hrana bogova jer je primamljivog izgleda, neodoljivo ukusno, veoma hranljivo i izuzetno zdravo voce. U svetu postoji preko 50 sorti stonog grozdja i preko 60 sorti grozdja koje se uzgajaju za vinarije. Sledeca podela ovog voca jeste na crno, belo i crveno grozdje. Najvise naucnih ispitivanja usmerana su na uticaj grozdja u prevenciji i ublazavanju bolesti srca mada grozdje karakterisu i druga lekovita svojstva.

U ovim predivnim plodovima vinove loze kriju se vitamini A, B i C, folna kiselina, enzimi, fruktoza, glukoza, proteini, kao i trinaest minerala vaznih za ljudski organizam medju kojima su kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, fosfor, gvozdje, natrijum, cink, selen... Tako vidimo da je grozdje bogat izvor brojnih hranljivih i lekovitih materija.

Mnoga istrazivanja potvrdjuju da sok od grozdja i crno vino mogu smanjiti rizik od pojave srcanih oboljenja. Dokaz za to jeste francuski narod za koji se zna da uz jelo cesto konzumira crno vino i manje oboljeva od srcanih oboljenja u odnosu na druge narode sirom sveta. Objasnjenje lezi u tome sto crno vino sprecava zasepljenje krvnih sudova koje moze dovesti do infarkta srca ali i mozga.

Saponini, korisne materije koje se nalaze u grozdju vezuju se uz holesterol i na taj nacin sprecavaju njegovu apsorpciju u organizam. Osim toga, saponini mogu blokirati i upale u telu.

Sledaca stvar cini grozdje dobrim borcem protiv raka a to su bioflavonoidi. To je skup hemijskih materija koje doprinose unistavanju stanica raka. Cini se da je crveno grozdje najzdravije i najbolje jesti u cilju sprecavanja ove opake bolesti.

Zatim, visoka koncentracija tanina (polifenola) u grozdju, moze pomoci u borbi protiv virusa i tumora.

Odredjene supstance u grozdju aktiviraju enzime koji povecavaju stabilnost DNA i usporavaju starenje organizma.

Grozdje je korisno i za oci pa povecanjem unosa ovog voca mozemo smanjiti rizik od gubitka vida za 30-40%.

Suvo grozdje, "grozdje u malom pakovanju" veoma je bogato secerom i ima visoku hranljivu vrednost pa ga valja upotrebljavati u slucajevima umora, iscrpljenosti kao i nakon duze bolesti.

Ulje semena grozdja regulise nivo dobrog i loseg holesterola u krvi, snizava krvni pritisak a moze se upotrebljavati na razne nacine (za kuvanje, przenje, kao preliv za hladna jela i salate...). Sagoreva na visokim temperaturama pa prilikom przenja ne dolazi lako do razvijanja kancerogenih materija. Ulje od semenki grozdja upotrebljeno u kozmeticke svrhe za negu koze tela i lica deluje regenerativno, obnavlja i hidrira kozu.

Hrana bogova moze imati ogroman pozitivan ucinak na ljudski organizam mada postoje i neka ogranicenja pa se oprez preporucuje osobama koje boluju od dijabetesa i onima koji imaju zeludacnih tegoba. Takodje, ne zaboravite da grozdje ne treba konzumirati zajedno sa pivom, mineralnom vodom, mlekom ili dinjama jer takve kombinacije mogu izazvati ozbiljne probleme zeluca.
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz