SREDA, 2024-04-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Kakao (KAKAO I NJEGOVA SVOJSTVA)
Kakao
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:52 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Kakao[b]

Indijanska plemena severne Amerike cesto su u lekovite svrhe upotrebljavala kakao a do koje mere se cenila ova biljka govori cinjenica da su se kakao zrna cak upotrebljavala i kao novac.
Astecki vladar iz XVI veka Montezuma posebno je obozavao kakao napitak koji je praktikovao da pije iz zlatnih casa. Prica se da je nakon ispijanja napitka case bacao u jezero koje je vremenom preraslo u pravi zlatni rudnik. I da je u svom trezoru umesto zlata, cuvao 960.000.000.000 zrna kakaa.
Kakao drvo bilo je cenjeno i u vreme Maja i Inka kao poseban dar bogova.
Kakao se u proslosti, izmedju ostalog koristio i kao lek za srcana oboljenja.

Sada da se vratimo u sadasnjost gde se zna da kakao sadrzi visok nivo magnezijuma koji pozitivno deluje na mozak, misice, organe za disanje, jaca kosti. Sadrzi triptofan koji u organizmu oslobadja serotonin, poznat kao hormon srece i dobrog raspolozenja. Teobromin koji okrepljuje organizam, podize koncentraciju i ostale intetektualne sposobnosti. Kalijum koji igra bitnu ulogu kada je u pitanju regulacija vode u telu i regulacija srcanog ritma. Osim toga, kakao sadrzi antioksidante uz ciju se pomoc organizam bori protiv slobodnih radikala, starenja, raka...

Savremena nauka kaze da kakao u stvari sadrzi skoro 300 razlicitih hemijskih sastojaka i spada u grupu najhranljivijih biljaka.

Na kraju price evo i jednog saveta: za sto bezbolnije odvikavanje od kafe u svako doba dana, najbolje ce posluziti kakao napitak.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Kakao (KAKAO I NJEGOVA SVOJSTVA)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz