PETAK, 2024-11-15
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Jogurt
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:57 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Jogurt

Jogurt se prvi put pominje u starim zapisima iz vremena mongolskog osvajaca Džingis-kana, tako da ovaj mlecni proizvod potice sa Bliskog istoka. Bugarska je prva evropska zemlja u kojoj se jogurt "odomaćio" i postao deo svakodnevne ishrane. Posto se zna da su Bugari dosta dugovecan narod, cesto se govori kako je za to zasluzna bas ova namirnica. U Bugarskoj deca pocinju da konzumiraju jogurt vec u trecem mesecu zivota pa sve do kraja svog zivotnog veka i to kao dodatak uz skoro sva jela.

Danas je jogurt sirom sveta raspostranjena namirnica koja s pravom zauzima visoko mesto na listi zdrave hrane.

Jogurt se dobija prirodnim procesom fermentacije mleka uz prisustvo bakterija. Taj proces podrazumeva prelazak mlecnog secera (laktoze) iz mleka u mlecnu kiselinu koja se nalazi u jogurtu. To je prva prednost jogurta u odnosu na mleko sa tacke gledista varljivosti hrane. Jogurt se mnogo lakse vari i pogodan je za ishranu osoba koje su ne tolerantne na laktozu.

Zatim, jogurt ima visoku hranljivu vrednost uz malo kalorija, sadrzi visok nivo kalcijuma i proteina a pri tom povecava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice.

Redovna konzumacija ovog napitka zasigurno blagotvorno deluje na organizam, krepi, osvezava, produzava zivotni vek, pa da nabrojimo koje su konkretne zdravstvene prednosti jogurta:

- jaca imunitet organizma
- blagotvorno deluje na zdravlje debelog creva
- sprecava zatvor
- snizava nivo lozeg holesterola u krvi
- ubrzava proces ozdravljenja nakon infekcije creva
- sprecava i smanjuje ucestalost vaginalnih gljivicnih infekcija
- koristan je u periodu i nakon perioda uzimanja antibiotika
- olaksava varenje hrane
- podoban je za ishranu dojencadi i starijih osoba
- koristan je u periodu dijetalne ishrane
- preporucuje se za mrsavljenje jer utice na gubitak masnih naslaga uz ocuvanje misicne mase
- povecava apsorpciju kalcijuma i vitamina B
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz