admin | Date: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:57 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Jogurt
Jogurt se prvi put pominje u starim zapisima iz vremena mongolskog osvajaca Džingis-kana, tako da ovaj mlecni proizvod potice sa Bliskog istoka. Bugarska je prva evropska zemlja u kojoj se jogurt "odomaćio" i postao deo svakodnevne ishrane. Posto se zna da su Bugari dosta dugovecan narod, cesto se govori kako je za to zasluzna bas ova namirnica. U Bugarskoj deca pocinju da konzumiraju jogurt vec u trecem mesecu zivota pa sve do kraja svog zivotnog veka i to kao dodatak uz skoro sva jela.
Danas je jogurt sirom sveta raspostranjena namirnica koja s pravom zauzima visoko mesto na listi zdrave hrane.
Jogurt se dobija prirodnim procesom fermentacije mleka uz prisustvo bakterija. Taj proces podrazumeva prelazak mlecnog secera (laktoze) iz mleka u mlecnu kiselinu koja se nalazi u jogurtu. To je prva prednost jogurta u odnosu na mleko sa tacke gledista varljivosti hrane. Jogurt se mnogo lakse vari i pogodan je za ishranu osoba koje su ne tolerantne na laktozu.
Zatim, jogurt ima visoku hranljivu vrednost uz malo kalorija, sadrzi visok nivo kalcijuma i proteina a pri tom povecava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice.
Redovna konzumacija ovog napitka zasigurno blagotvorno deluje na organizam, krepi, osvezava, produzava zivotni vek, pa da nabrojimo koje su konkretne zdravstvene prednosti jogurta:
- jaca imunitet organizma - blagotvorno deluje na zdravlje debelog creva - sprecava zatvor - snizava nivo lozeg holesterola u krvi - ubrzava proces ozdravljenja nakon infekcije creva - sprecava i smanjuje ucestalost vaginalnih gljivicnih infekcija - koristan je u periodu i nakon perioda uzimanja antibiotika - olaksava varenje hrane - podoban je za ishranu dojencadi i starijih osoba - koristan je u periodu dijetalne ishrane - preporucuje se za mrsavljenje jer utice na gubitak masnih naslaga uz ocuvanje misicne mase - povecava apsorpciju kalcijuma i vitamina B
|
|
| |