PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » LECENJE MEDOM » Med je bolji lek od sirupa protiv kašlja
Med je bolji lek od sirupa protiv kašlja
adminDate: SREDA, 2010-08-25, 6:25 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
- Istraživači su upravo saopštili da se dečji kašalj ipak najbolje smiruje pomoću starog dobrog recepta naših baka: meda. Oni naglašavaju da taj proizvod prirode deluje umirujuće i da je zdraviji od svakog često skupog sirupa iz apoteke.

U istraživanju sprovedenom u Pensilvaniji ustanovljeno je da je kašika meda pred spavanje mnogo delotvornija od komercijalnih sredstava protiv kašlja. U slučaju infekcija disajnih organa, med drastično smanjuje jačinu i učestalost kašlja, naročito tokom noći.
Dokazano je da mališani mnogo bolje spavaju ako su pre odlaska u krevet popili toplo mleko s medom. Autori studije su uporedili med sa dekstrometorfanom (DM), aktivnim sastojkom mnogih sirupa za kašalj.
Na uzorku od 105 mališana, uzrasta od dve do 18 godina, oni su zaključili da im se stanje nije bitno popravilo kada su pili sirup sa DM u poređenju sa grupom koja nije ništa uzimala.
Doborovoljci su bili podeljeni u tri grupe: pola sata pre odlaska u na spavanje jedna je uzimala med, druga sirup dekstrometorfana sa ukusom meda, a treća ništa. Roditelji su rangirali med znatno bolje nego DM ili nikakvu terapiju.
Naučnici ističu da je med ?bezbedna alternativa? DM, koji može da izazove snažna neželjena dejstva kod dece, uključujući grčenje mišića i spazam.
Med je delotvoran pre svega zbog toga što pri dodiru smiruje sluzokožu i stimuliše lučenje pljuvačku. Zaključak se nameće sam po sebi: ne morate da trčite u apoteku, dovoljno je da zavirite u špajz i lek vam je nadohvat ruke.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » LECENJE MEDOM » Med je bolji lek od sirupa protiv kašlja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz