CETVRTAK, 2024-03-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » PODMLAĐIVANJE ŠLJIVE
PODMLAĐIVANJE ŠLJIVE
adminDate: PETAK, 2012-09-21, 7:10 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
PODMLAĐIVANJE ŠLJIVE

Podmlađivanje je agrotehnička mera koja se često koristi u ekstenzivnom šljivarstvu. Osnovni cilj ove mere je da se rezidbom odstrane stari i dotrajali delovi krune i da se podstakne redovan vegetativni porast. Bez podmlađivanja nema obnove skeleta krune, nema formiranja novog rodnog drveta a samim
tim ni redovnih prinosa, odnosno roda.
Osnovni pokazatelji da treba pristupiti podmladjivanju šljive su slab vršni prirast,početak sušenja produžn ica ramenih grana, ogoljavanje donjih djelova ramenih grana a isto tako ako je kruna oštećena usled lomljenja grana pod teretom roda, snega, oluje i sl.
Podmlađivanje je delikatna operacija i trerba joj prići sa puno pažnje, opreza i znanja. Podmlađivanje ne treba obaviti odjednom, već postupno, tokom 2-3 godine.

Pod podmladjivanjem vodilicu i ramene grane treba skratiti do neke pogodne grane koja će preuzeti ulogu vodilice, a ramenih grana do zauzimanja željenog položaja u prostoru. Preseci koji se prave ne bi trebali biti veći od 10 cm u prečniku, dok preseci do 5 cm u prečniku brže zarastaju. Veće rane treba
obavezno zagladiti oštrim nožem i zaštititi kalem voskom.
Uspjeh podmlađivanja zavisi i od nege koju je neophodno sprovesti posle ove operacije. Stablo šljive i ramene grane treba zaštititi krečenjem od uticaja sunca i mraza. Ova mera ima za cilj da se spreči preko merno zagrevanje stabla i ranije kretanje vegetacije a ujedno je i dezinfekciono sredstvo sa kojim se štiti stablo i ramene grane od parazita. Takođe, šljive treba obilno đubriti, štititi od bolesti i štetočina i navodnjavati.
Podmlađivanje šljiva, najbolje je obaviti tokom januara i februara.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » PODMLAĐIVANJE ŠLJIVE
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz