SREDA, 2024-04-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » RODNI ELEMENTI ŠLJIVE
RODNI ELEMENTI ŠLJIVE
adminDate: PETAK, 2012-09-21, 7:11 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
RODNI ELEMENTI ŠLJIVE

Šljiva radja na mješovitim rodnim grančicama,dugim rodnim grančicama,kratkim rodnim grančicama, koplja stim izraštajima i majskim kiticama. Način rezidbe šljive u rodu zavisi i od toga na kojem tipu rodnih granči ca radja određena sorta šljiva.

Požegača, Stenlej,Čačanska ljepotica i Čačanska rodna rađaju pretežno na kratkim rodnim grančicama i kopljastim izraštajima koji su se obrazovali na dvogodišnjem i starijem drvetu.

Pri rezidbi treba ostavitii određen broj jednogodišnjih nerodnih grana na kojima će se razviti kratko rodno drvo.Orezivanje obično počinje odozgo pa naniže, tako što se prekraćuje najviša skeletna grana i pri pre kraćivanju se ostavlja jedna spoljna grančica na vrhu.
Takođe, sve suve, povrijedjene i polomljene grane, vodopije i grane koje rastu u unutrašnjosti krune treba odsjeći do osnove. Ukoliko su neke grane jače razvijene i postoji tendencija da nadjačaju sekunda rne ili primarne grane,treba ih više skratiti. Ako u krošnji postoji neka praznina onda tu treba ostaviti
vodopiju, ali se ona mora poviti da ne bi bila previše bujna. Od rodnih grančica najpre se uklanjaju stare i izrođene, zatim tanke, zasenjene a ukoliko ima previše mladih rodnih grana one se moraju prorediti, kako bi se napravio bilans između generativnog i vegetativnog dijela i omogućilo formiranje rodnih elemenata za narednu godinu.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » RODNI ELEMENTI ŠLJIVE
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz