SUBOTA, 2024-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Rezidba breskve
Rezidba breskve
adminDate: SUBOTA, 2012-09-22, 9:01 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Rezidba breskve

Breskva se po nacinu i neophodnosti rezidbe znatno razlikuje od drugih vocnih vrsta. Neorezana breskva daje novu vegetaciju na vrhovima jednogodisnjeg drveta, usled cega se ona stalno premesta ka periferiji kruna. Uporedo donji delovi krune ogoljavaju i rod „bezi“ u visinu. Posto je vek breskve kratak, pravilna rezidba je od velikog znacaja.

Breskva donosi rod, uglavnom, na dugom jednogodisnjem drvetu, koje zbog toga treba svake godine obnavljati. Zavisno od vegetiranja, breskva obrazuje i razlicito jednogodisnje drvo koje izbija iz dvogodisnjeg ili starijeg drveta.

Mesovite rodne grane dugacke su 30-50 cm. Zavisno od sorte, cvetni pupoljci na njima su rasporedjeni ili celom duzinom lastara, ili donjoj ili gornjoj polovini. Ove grane su najvaznije rodne grane breskve. Za rod se ostavljaju umerenodugacke, dobro zdrvenjene grane sa dosta cvetnih pupoljaka. Za manje bujne sorte treba ostaviti jace, a za bujne umereno razvijene mesovita rodne grane.

Tipicne rodne grane obicno su tanje, dugacke najvise 30 cm (najcesce su mnogo krace). Zbog veceg broja plodova i manje lisne povrsine, rezidbom se potpuno uklanjaju. Plodovi na ovim granama sitni su i neugledni.

Majske kitice, kratke rodne grane, duzine od 2 cm, uklanjaju se iz istih razloga, a ostavljaju se samo ako mesovitih grana nama dovoljno.

Vodolije i prevremene grancice koje izbijaju u toku vegetacije) uklanjaju se do osnove.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Rezidba breskve
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz