admin | Date: UTORAK, 2013-11-19, 6:36 PM | Message # 1 |
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
| Ovaj vosak se dobija topljenjem saća pčela radilica, Apis mellifica, Apidae. Saće se topi u toploj vodi, a ceđenjem se odstranjuju nečistoće i strane primese. To je žutomrke, po površini fino izbrazdana, mat nekristalisana masa, koja postaje plastična zagrevanjem u ruci. Mirisa je specifičnog na med, bez ukusa, pri žvakanju se ne lepi za zube. Ne rastvara se u vodi, dobro se rastvara u vrućem alkoholu i etru, a potpuno se rastvara u masnim i etarskim uljima. Relativna gustina je oko 0.96. Sastoji se uglavnom od estara pamitinske kiseline i melisil alkohola. Specifičnim postupcima beljenja (prirodno ispiranje vodom i beljenje na suncu i obrada hemikalijama kao što su aktivni ugalj, kalijum-permanganat, hromna kiselina ili hlorin) dobija se beli pčelinji vosak. To su bledožuti ili beli komadi, slabijeg mirisa u odnosu na žuti vosak; ostale osobine su slične. Proces beljenja voske je veoma rigorozno zakonski regulisan. Pčelinji vosak je proizvod specijalnih žlezda pčela "graditeljica". Na donjem delu trbuha, nalazi se osam specijalnih žlezda koje luče polutečni vosak, koji u dodiru s vazduhom očvrsne u obliku pločica. Za izgradnju jedne ćelije saća za larvu pčele radilice treba 50, a za truta 120 ovakvih pločica. 3,5-4 kg meda pčele potroše da bi stvorile 1 kg voska. Pčelinji vosak se koristi u kozmetici kao osnova za izradu krema, ruževa; održava vlažnost kože. Koristi se i u stomatološkoj praksi. Značajna je primena voska u prehrambenoj industriji. Vosak nalazi primenu u optičarskoj, tekstilnoj industriji, kao i u industriji boja i lakova. Koristi se u avionskoj industriji kao smeša za poliranje i glačanje.
|
|
| |