SUBOTA, 2024-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » PCELARSTVO » ZA STA KORISTITI - Livadski, šumski, bagremov med...
ZA STA KORISTITI - Livadski, šumski, bagremov med...
adminDate: NEDELJA, 2014-12-28, 7:15 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Lipov med
Lipov med je bistar, gotovo proziran i blagog je ukusa. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlade i gripa. Podstiče znojenje, povoljno deluje na varenje, ublažava grčeve u stomaku. Koristan je kod problema s bubrezima jer pospešuje izlučivanje štetnih sastojaka iz organizma. Lipov med se preporučuje srčanim bolesnicima.
Posebna preporuka: bolujete li od astme, pojedite punu kašiku rendanog rena sa lipovim medom.

Cvetni ili livadski med
Cvetni ili livadski med se dobija iz različitih vrsta cveća, zavisno od podneblja. Blagog je ukusa. Preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kod sezonskih alergija i alergijske astme. Uvek je bolje uzimati cvetni med iz vaše okoline.
Uzimajte jednu kašiku meda dnevno, tokom cele godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.
Bagremov med
Bagremov med je izrazito svetložute boje i blagog ukusa. Odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktički ne oseti. Odličan za decu (ali tek nakon prvog rođendana), kao i za osobe koje se oporavljaju nakon bolesti. Koristi se i kod  zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.
Za smirenje pre spavanja popijte šalju čaja od matičnjaka s dodatkom kašičice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju da pojedu kašiku meda od bagrema.

Heljdin med
Heljdin med ima najtamniju boju i opor okus. Bogat je mineralima i antioksidansima zbog čega spada u najzdravije vrste meda. Preporučuje se malokrvnim osobama i kao izuzetna pomoć kod kašlja.
Za ublažavanje kašlja kod dece dajte im jednu kašičicu ovog meda pre spavanja.
Kaduljin med
Kaduljin med najčešće je svetložute do zelenkaste boje, blago gorkog ukusa. Deluje opuštajuće i podiže raspoloženje. Odličan je dodatak preparatima protiv gihta. Koristi se protiv kašlja i za jačanje imuniteta.

Kestenov med
Kestenov med specifične je crvenosmeđe boje. Ima specifičan ukus koji mnogima ne odgovara, mada spada u najlekovitije. Koristi se kod gotovo svih bolesti i upala, pre svega kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnim organima, slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića.
Velika kašika meda od kestean pre spavanja pomaže protiv zatvora. Pušačima se preporučuje jedna kašika ovog meda ujutru, na prazan stomak.

Planinski med

Dobija se iz nezagađenog planinskog bilja i zbog toga je veoma tražen. Ima snažno antibakterijsko delovanje, koristi se za jačanje imuniteta, problema s disanjem, upale grla i sinusa.
Za jačanje organizma, najmanje pola sata pre doručka, popijte šolju toplog mleka zaslađenog planinskim medom.

Lavandin med
Lavandin med je intenzivnog ukusa i mirisa, a može biti tamnije ili svetlije žućkaste boje. Spada među lekovitije vrste meda, pre svega jer omogućava apsorpciju kalcijuma i gvožđa iz hrane. Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcijuma u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim tlakom, alergije na sunčevu svetlost. Pospešuje varenje, čisti pluća i umiruje kašalj.

Glogov med
Glogov med je smeđe boje i oporog ukusa. Preporučuje se srčanim bolesnicima jer reguliše krvni pritosak, pomaže kod ateroskleroze, angine pektoris, oštećenog srčanog mišića i upale srčanog mišića. Koristi se i za smirenje.
Za smanjivanje holesterola napravite pastu od ovog meda i cejlonskog cimeta u prahu. Namažite je na hleb i jedite za doručak.

Suncokretov med
Suncokretov med je specifične žute boje, brzo se kristalizuje. Koristi se protiv tegoba u vezi sa disajnim organima, kod upale grla i sinusa. Ubrzava zarastanje rana. Preporučuje se srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i deci u razvoju.

Med od maslačka
Med od maslačka je intenzivne žute boje, brzo se kristalizuje. Ublažava posledice bolesti jetre i želuca. Pomaže kod gastritisa, kolitisa i zatvora. Za lečenje ovih tegoba, kašiku meda od maslačka razredite u čaši mineralne vode.
Med od ruzmarina
Med od ruzmarina je svetložute boje i jačeg ukusa. Ubrzava cirkulaciju, pobošljava rad jetre i pospešuje izlučivanje žuči. Dobar je protiv usporenog varenja, reume, gihta i visokog krvnog protiska.

Šumski med
Vrlo cenjena vrsta meda, tamne boje, veoma ukusan. Brzo se kristalizuje. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera, pa se često preporučuje dijabetičarima i sportistima. Trudnice ga mogu uzimati tokom cele trudnoće.
Ova vrsta meda preporučuje se posebno za lečenje upale pluća: veliku kašiku ovog meda  dodajte u tri decilitra biljnog čaja i pijte tri puta dnevno pre jela.

 
FORUM » POLJOPRIVREDA » PCELARSTVO » ZA STA KORISTITI - Livadski, šumski, bagremov med...
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz