SREDA, 2020-05-27
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VINOGRADARSTVO » Sadnja vinove loze
Sadnja vinove loze
adminDate: SREDA, 2010-08-11, 4:49 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Sadnja vinove loze

Uzgajanje vinove loze je komleksan posao koji ponekad zahteva i dosta vremena. U ovom članku ćemo nabrojati samo osnovne korake, a ako vam zatreba više informacija na ovu temu ili imate konkretna pitanja slobodno nam se obratite.

1. Prvi korak je da odaberete koju sortu vinove loze ćete gajiti. Postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kako bi ste doneli konačnu odluku po ovom pitanju. Kakvi su klimatski uslovi na mestu gde planirate da gajite vinovu lozu? Kakvo je zemljište? Šta planirate sa grožđem nakon berbe? Da li grožđe uzgajate da bi pravili sok, vino ili za jelo. Kada budete imali odgovore na ova pitanja najbolje je da konsultujete stručnjaka kako bi vam pomogao da odredite pravu sortu. Većina sorti počinje da rađa posle dve do četiri godine od trenutka sadnje.

2. Kada ste nabavili sadnice vrlo je važno da ne dozvolite da se koren osuši. Ako na korenu nema zemlje, a ne možete ga odmah posaditi potopite korenje u vodu. Nemojte koren držati u vodi više od jednog dana jer ćete ga uništiti. Ako ne možete da obavite sadnju istog dana najbolje je da iskopate plitku rupu i zasadite sadnicu privremeno. Ovako možete sačuvati sadnice do trenutka kada budete spremni da ih sadite. Ne zaboravite da održavate koren vlažnim.

3. Sledeći korak je sađenje. Vinova loza se sadi u rastojanju od 2.5 do 3 metra u suvoj zemlji. Vinova loza uspeva i u peskovitom i stenovitom području. Ona često dobro uspeva tamo gde drugi usevi ne mogu da rastu - na stenovitim predelima.

4. Da bi napredovala, vinova loza zahteva zemljište koje dobro odvodi vodu. Ako sadite grožđe u dolini gde zemlja ne odvodi vodu koja se skuplja oko korenja morate računati na više problema oko zaraza. Pravilna drenaža je ključna tačka u uzgoju grožđa.

5. Isto kao što grožđe zahteva dobro dreniranu zemlju da bi uspevalo, takođe zahteva mnogo vode tokom prvog meseca nakon sadnje. Posle sadnje dobro navodnjavajte vinovu lozu. Održavajte koren vlažnim tokom prvog meseca koliko je to moguće. Ovo će omogućiti da se koren bolje oformi.

6. Trebalo bi da kultivišete veću površinu oko sadnice (najmanje 2 metra oko biljke). Koren vinove loze se može raširiti od metar do dva daleko od biljke.

7. Proveravajte lišće u prvih nekoliko godina, ako je tamno zeleno i zdravo vaša vinova loza prima dovoljno hranljivih sastojaka. Ako vinova loza nema dovoljno hranljivih sastojaka ili ako je zemlja siromašna dodajte đubrivo u prečniku od oko 15cm oko biljke. Đubrivo će poboljšati osobine zemljišta i doprineti da vinova loza dobije neophodne hranljive sastojke.

8. Vežite lozu za špalir. Špalir se može napraviti od drvenih ili gvozdenih stubova ili PVC cevi sa žicom zategnutom između. Usmeravanje loze da se penje uz špalir može ponekad biti komplikovano. Kada jednom usmerite lozu da raste u pravom smeru posle je lako održavati je.

9. Orezivanje preusmerava energiju u plodove. Ako ne orezujete lozu imaćete dosta manji prinos grožđa i grožđe će biti siutnije. Orezivati treba krajem februara i početkom marta (kada se završi najhladniji deo zime, a pre nego što grožđe počne da raste u novoj sezoni). Nova loza raste sa okca koje se formiralo prošle godine. Ako je ne proveravate može se stvoriti nepravilan haos. Postoje mnoga pravila za orezivanje pa je potrebno da se detaljnije informišete o tome iz knjiga koje se time bave. Postoje i neka opšta pravila:
- Uvek odsecite bočne izdanke. Ova vrsta izdanaka ne donosi mnogo plodova i uvek ih treba ukloniti.
- Više orezujte nove izdanke u prvih nekoliko godina kako bi ste podstakli glavno stablo na rast.
- Najbolja okca za radjanje grožđa na prutu su od šestog do dvanaestog. Okca koja se nalaze posle dvanaestog ne donose dosta grožđa pa je potrebno da se odstrane osim u slučaju kada obezbeđuju pričvršćivanje za špalir.
- Posle zime prekontrolišite da li je došlo do smrzavanja okca. Tada su okca braon i krta i treba ih odstraniti.
- Orezujte lozu redovno kako bi se obezbedio dovoljan dotok vazduha i sunčeve svetlosti radi boljeg prinosa.

10. Takođe potrebno je da zaštitite lozu od bolesti kao i od insekata, ptica i gljiva. Ptice će jesti grožđe pre nego što sazri. Možete zaštititi plodove tako što ćete postaviti mrežu iznad loze neposredno pre nego što će sazreti. Uzgajajte grožđe na sunčanom mestu sa dobrim protokom vazduha, a to će pomoći da se ređe javljaju gljivična oboljenja loze.

11. Berite grožđe kada je grozd sasvim zreo. Gledajte boju grozda i probajte ako niste sigurni. Takođe postoje setovi za proveru. Oni proveravaju procenat šećera i pH vrednost voća da bi utvrdili kad je grožđe zrelo. Kada berete grožđe grozdove secite makazama kako bi smanjili oštećenja loze. Pregledajte grozd i ako ima nezrelog ili trulog grožđa i odstranite ga.

Uzgajanje grožđa je izuzetno iskustvo ali traži mnogo vremena i posvećenosti.

 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VINOGRADARSTVO » Sadnja vinove loze
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz