CETVRTAK, 2024-03-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Pikiranje i nega rasada paradajza
Pikiranje i nega rasada paradajza
adminDate: NEDELJA, 2010-10-31, 5:58 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Pikiranje
Pikiranje se izvodi da bi se povećao životni prostor biljkama.
Kada rasad obrazuje 2-3 lista vrši se pikiranje u posebno pripremljene leje ili u saksije od plastike. Zemljište na kome se izvodi pikiranje je smeša substrata samo u većem procentu baštenske zemlje. Temperatura supstrata treba da je iznad 15 C.
Biljke se presađuju na rastojanje 10-12 sm. u jamice ili u saksije, a saksije se ređaju na rastojanje 10x10 sm.
Prilikom pikiranja rasada neophodno je da se korenov sistem ne podvija. Biljke treba da su dobro podbijene. Potrebno je pikiran rasad zaliti sa mlakom vodom. Pikiran rasad treba zaseniti dok se biljke ne ukorene.

Nega rasada

Se sastoji od plevljenje korovskih biljaka, zalivanja i zaštite.
U toku proizvodnje rasada zalivanje je redovna mera. Ukoliko se pojave korovske biljke suzbijaju se čupanjem . Takođe vodi se računa ozdravstvenom stanju rasada i ako se ukaže potreba vrši se zaštita hemiskim sredstvima.
Nakon pikiranja temperatura u plasteniku ne bi trbalo da prelazi 20 C, a oblačnih dana 17-18 c, odnosno 15-16 C noću. Kada se formira 4-5 lista temperatura se snižava za 2-3 stepena.

Rasad se pažljivo zaliva jer previše vode može da dovede do prekomernog rasta biljaka.
Ukoliko rasad treba da se prihrani izvodi se 10-15 dana posle pikiranja ili 10 dana pre rasađivanja.
Pripremljen rasad za sadnju treba da bude 25-30 sm visine i da ima 6-7 stalnih listova i da je u fazi formiranja prve cvetne grane. Dobar rasad je onaj koji ima debelo i kratko stablo sa dobro razvijenim listovima.
Od nicanja do faze gotovog rasada treba da protekne 50-60 dana.

 
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Pikiranje i nega rasada paradajza
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz