SREDA, 2024-12-18
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Lekoviti kupus
adminDate: SUBOTA, 2012-09-22, 9:04 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Lekoviti kupus

Beli i crveni kupus, karfijol, kelj, kineski kupus, ren, keleraba, bela rotkva, brokoli, slacica, sve biljke iz porodice krstasica savrseno su zdrave i treba ih jesti sto cesce. Ne brinite sto nemate para za krastavac ili paradajz tek prispeo iz Grcke! Tu je jeftini kiseli ili svez kupus Upoznali su ga jos preci pomenutih Grka ( 4. vek p.n.e.) a kiseljenje su otkrili stari Sloveni. Kupus obiluje vitaminima-tu su vitamin C ( ima ga koliko i u limunu), B1 i A. Kupus stiti celiju od ostecenja, preventivno deluje protiv raka, pre svega raka dojke i debelog creva i sadrzi veoma izbalansiran odnos minerala vaznih za odrzavanje bioloske ravnoteze organizma.
Neposredno pre upotrebe, spoljasnje listove kupusa i drugih krstasica odstranite. Da bi ste sacuvali vitamine, kuvajte ga na pari, u ekspres-loncu ili mikrotalasnoj rerni. Ako ste glavicu rasekli na cetiri dela, dovoljno je 20-30 minuta kuvanja (narendanom 8-12 min.). Kiseljenjem kupusa razvijaju se mikroorganizmi koji suzbijaju proces truljenja u crevima te se crevni sistem “cisti”. Kiseli kupus moze u zimskom periodu da predstavlja znacajan izvor vitamina i minerala. Lekovit je cok od svezeg kupusa, ali ga ne valja cuvati, vec iscediti i odmah popiti.
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz