PETAK, 2024-04-26
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Španać
Španać
adminDate: SUBOTA, 2012-09-22, 9:06 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Španać

Spanac je jednogodisnja biljka kratke vegetacije. Gaji se kao prolecni, jesenji i ozimi usev (jer leti cveta) i u zasticenoj basti pre, posle ili izmedju neke druge povrtarske vrste. Najpoznatije sorte su matador, varoflej i gaje se direktno iz semena.
Slicno salati, spanac veoma dobro uspeva i pri nizim temperaturama (12-15 stepeni), sto omogucuje uspesno gajenje tokom zime i ranog proleca u staklenicima i plastenicima, sa i bez grejanja. U uslovima dopunskog grejanja, spanac se moze proizvoditi kontinuirano tokom citave jeseni, zime i proleca, a bez grejanja najbolja je proizvodnja za potrosnju u kasnu jesen (XI-XII) i za rano prolece (II-III). S obzirom na kratku vegetaciju (40-60 dana) i mogucnost berbe vec u fazi 5-6 listova, spanac je veoma dobra naknadna, odnosno predhodna kultura, ali i medjukultura izmedju redova paradajza i karfijola. Pri gajenju u zasticenom prostoru bez grejanja, koriste se sorte otpornije na niske temperature (matador, viroflej, viktorija).
Spanac zahteva plodno zemljiste. Posle skidanja predhodne kulture zemljiste se djubri sa 3-4 kg zagorelog stajnjaka ili komposta uz 30-40 g NPK djubriva na m2. Seje se u redove, sa razmakom izmedju redova 20-30 cm i u redu 8-10 cm. Setva treba da se obavlja postepeno svakih 7-10 dana, pocev od kraja septembra pa sve do kraja februara.
U toku vegetacije obavlja se okopavanje, dok rozeta listova ne zatvori redove. Uz zalivanje, svakih 10-15 dana (sa 10-12 l vode na m2) izuzetno se obavi jedno prihranjivanje sa 10-20 g azotnog djubriva na m2, u fazi 3-4 lista.
Za normalan rast spanaca najpovoljnija je temperatura od 15 do 16 stepeni, ali dobro uspeva i pri temperaturi oko 10 stepeni. To olaksava proizvodnju i regulisanje temperature u plastenicima. Zahteva optimalnu osvetljenost i u oblacnih i zimskih dana, a nakuplja i nitrate.
Spanac se moze brati vec kada ima 5-6 listova, za 50-60 dana, a moze se ostvariti prinos od 1 do 1,5 kg/m2.[i]
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Španać
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz