PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » TORTE » Rum torta
Rum torta
adminDate: NEDELJA, 2010-08-29, 6:44 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Potrebno je:

8 jaja, razdvojiti belance od žumanca
280 g šećera
120 g brašna
3 kašike džema od malina
1 količina glazure od ruma
ružičaste boje

Sirup od ruma:
4 kocke šećera
2 limuna
1 pomorandža
230 g šećera
1,2 dl vode
4 kašike tamnog ruma
3 roze ili crvene boje za hranu
3 kapi narandžaste ili žute boje za hranu, ili
1 kšičica kakaa u prahu

Priprema:

Dva pleha, prečnika 20 cm premazati maslacem i posuti brašnom.
Žumanca izmešati sa 230 g šećera u penastu smesu, potom dodati brašno. Sa preostalim šečerom, čvrsto ulupati sneg od belanaca. Sve to pomešati sa smesom od žumanaca, podeliti i sipati u pripremljene plehove. Kore peći, u prethodno zagrejanoj pećnici tridesetak minuta. Izručiti na tacne i ostaviti da se hlade.

Jednu koru preseći na dva dela. Donji deo kore premazati džemom i ostaviti po strani. Iz druge kore iseći sredinu, tako da ostane prsten širine 5 cm. Isečenu sredinu iseći na kocke.

Sirup: Kocke šećera natrljati u koru od limuna i narandže i ostaviti po strani. Iscediti sok od limuna i pomorandže. Rastopiti kocke šećera i šećer u vodi i ostaviti da vri petnaestak minuta. Umešati sok od limuna i pomorandže, zatim i rum, ostaviti da ponovo provri. Odmah skloniti sa plotne i podeliti na dva jednaka dela. U jednu posudu sa sirupom dodati crvenu boju za hranu a u drugu staviti narandžastu boju ili kakao. Isečene kocke podeliti u tri grupe. Trećinu namočiti u sirup crvene boje, drugu trećinu namočiti u narandžasti sirup, a ostalo ostaviti po strani.

Koru sa džemom staviti na tacnu a na nju koru u obliku prstena. Kocke od torte ponovo poređati u sredini, pa poklopiti korom koja je ostala. Na tortu staviti papir za pečenje koji se ne lepi, pa pritisnuti sa jednim ili dva dna od pleha za pečenje torte. Ostaviti u frižideru najmanje 8 sati. Sledećeg dana, tortu premazati glazurom od punča i dekorisati ukrasima od šećera.

 
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » TORTE » Rum torta
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz