Potrebno je: 230 g maslaca
85 g brašna
150 g šećera
1 jaje
sok i narendana kora limuna
2 kašike mlevenih badema
Nadev:
680 g kiselih jabuka
150 g šećera
4 kašike vode
2 kašike džema
1 kašika suvog grožđa
Priprema:
Maslac u komadićima umešati u brašno dok se ne dobije testo nalik na mrvice. Dodati 85 g šećera, žumance, narendanu koru limuna i mlevene bademe. Umesiti da testo bude glatko, pokriti i ostaviti na hladnom mestu tridesetak minuta.
Dve trećine testa razvući do 5 mm debljine i staviti u pleh tako da pokrije i ivice. Višak testa odseći i staviti na stranu. Testo obložiti folijom i posuti nekuvanim pirinčem. Peći dvadesetak minuta na temperaturi od 160°C. Posle pečenja baciti foliju sa pirinčem.
U međuvremenu napraviti fil. Očišćene jabuke staviti u posudu sa šećerom i vodom. Kuvati uz neprestano mešanje dok se ne dobije pire. Skinuti sa štednjaka i dodati džem i suvo grožđe. Ostaviti da se malo ohldi a zatim sipati na testo.
Ostatke testa rastanjiti do 5 mm debljine. Nožem seći testo na trake široke 1 cm, pa njima ukrasiti kolač tako da se dobije rešetkasta šara. Od preostalog testa napraviti još jednu traku i staviti uz rub torte. Testo premazati ulupnim snegom i belanca i peći, u prethodno zagrejanoj pećnici, tridesetak minuta.