Potrebno je: 2 jajeta
6 kašika šećera
100 g želatina
300 g mekanog biskvita
50 g prženog bademo
2 dl mleka
1,5 dl šerija
1,5 dl slatke pavlake
1 dl šlaga
Priprema:
Staviti u posucu šećer i želatin i dobro sve izmešati. Umutiti žumanca i dodati osnovnoj masi. Kuvati na pari, neprestano mešajući varjačom, dok se masa ne zgusne. Skinite sa vatre dodajte 1/3 šerija pa preručite u drugu posudu. Zatim ovu posudu stavite u veći sud sa kockama leda. Povremeno promešajte masu i tako ostavite oko pola sata.
U međuvremenu ostatkom šerija poprskajte biskvit. Rebrastu modlu-kalup za kuglof iznutra pokvasite hladnom vodom pa poređajte biskvit, po dnu i sa strane. Umutite sneg od belanaca i dodajte šlag. Sve izmešajte sa rashlađenom masom i stavite u biskvit.
Rashladite u frižideru a zatim prevrnite kalup na tanjir za serviranje i prekrijte ga mokrom krpom. Posle 10 minuta skinite vlažnu krpu i podignite kalup. Kolač će u obliku kalupa, ostati na tanjiru.
Kolač ukrasite prženim i sitno iseckanim bademom.