Potrebno: jabuke (domaće neprskane), šećer, malo vode po potrebi Odabrane jabuke dobro oprati, odstraniti im peteljke, a zatim ih bez odstranjivanja semene lože, što je moguće više usitniti, bilo da se prvo iseku na manje komadiće, a zatim samelju na vodenici za meso ili se usitne gnječenjem. Ovako usitnjene jabuke se zajedno sa sokom koji su pustile prilikom mlevenja stavljaju u prethodno pripremljen sud (tegla, lonac, kaca i si.). Ukoliko je količina soka koji su jabuke otpustile mala, može se dodati nešto vode, oko 1/4 litra vode na 10 kilograma samlevenih jabuka. Isto tako treba dodati i malo šećera, oko 50 do 60 grama na 10 kilograma samlevenih jabuka. Sve dobro izmešati, a zatim sud prekriti višestrukom gazom. Ovako pripremljen sud sa jabukama ostaviti da stoji na toplom mestu ili na mestu izloženom suncu. Povremeno kontrolisati tok fermentacije. Kraj fermentacije se procenjuje na osnovu kiselosti sirćeta. Kada je sirće gotovo, celokupan sadržaj procediti, najpre na rede, a zatim na gušće sito ili cediljku, da bi se cedjenje na kraju izvršilo i kroz višestruku gazu i tako dobilo što čistije sirće. Dobijeno sirce sipati u prethodno pripremljene boce i hermetički zatvoriti. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.