Sastojci 100 kom. crvenih paprika (mesnatih)
400 ml ulja
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)
Priprema
Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati i voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u mrežasti džakčić i zakačiti na neko mesto da se do narednog dana cede. Paprika iscepkati na trake, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno podmazati uljem. Gore navedenu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem paprika. Paprika (uz mešanje) pržiti 50-60 min, pomeri sa šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i vruće sipati u vruće, sterilisane tegle (tegle sterilisati na 100°C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100°C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana tegle sa paprikama ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.
P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu paprika da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Paprike na slici nemaju konzervant ni esenciju. Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.